BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor drar hjem 10 milliarder fra tokt i Irland

Telenor velger å dumpe også Esat Digifone-andelen i fanget på British Telecom. Pengene skal brukes til å styrke balansen og betjene gjeld.

Ole-Andreas Krohn
6. feb. 2001 - 10:50
Telenor(TEL)British TelecomESAT Digifone

Salget innebærer en total likviditetstilførsel til Telenor på om lag 10,9 milliarder kroner, og er et resultat av en avtale som ble inngått mellom Telenor og BT i januar i fjor. Salget vil gi Telenor en regnskapsmessig gevinst på om lag 10,1 milliarder kroner før skatt, basert på dagens valutakurser.

- Disse pengene skal brukes til å styrke balansen, men en klar fordeling på hva som skal brukes til å nedbetale gjeld og hva som skal investeres videre har vi foreløpig ikke, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til digitoday.no

Selskapet har siden 1996 investert 958 millioner kroner i Esat Digifone.

Telenor kjøpte 40 prosent av Esat Digifone i 1996 etter at selskapet ble tildelt en GSM-lisens i Irland. Denne andelen ble senere økt til 49,5 prosent. Etter at BT i januar i fjor overtok morselskapet Esat Telecom, ble det inngått en opsjonsavtale med BT som blant annet ga Telenor rett til å selge sin andel i Esat Digifone til en fastsatt pris.

- Avtalen går ut på et cash-oppgjør. Vi skal ha pengene i banken, svarer Melgaard på spørsmål fra digitoday.no om det er interessant å ta i mot BTs aksjer i svenske Telenordia som deloppgjør ved salget.

Dette salget følger etter at selskapet solgte andelen i tyske Viag Interkom tidligere i år. Dermed har Telenor realisert en total gevinst på over 20 milliarder kroner før skatt på sine investeringer i utlandet i løpet av de to siste månedene.

Transaksjonen forventes å være gjennomført innen utgangen av mars i år og forutsetter godkjenning fra EUs konkurransemyndighet og irske myndigheter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.