BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor kan hente gresk milliardgevinst

Dersom Telenor vil, kan selskapet hente en eventyrlig gevinst fra sitt engasjement i det greske mobilselskapet Cosmote.

Frode Eriksen
14. juni 2001 - 06:42
OrangeTelenorCosmote
OTE

Ifølge den greske avisen Kathimerini (som siteres av Dow Jones Newswires) har Orange tatt kontakt med OTE med tanke på å kunne legge inn et bud på Telenors aksjer - uten at OTE benytter sin forkjøpsrett.

Cosmotes konkurrenter Stet Hellas og Panafon har henholdsvis Telecom Italia og Vodafone som hovedaksjonærer. Panafone har også France Telecom, Oranges hovedaksjonær, på eiersiden - selv om selskapet de siste årene har solgt seg betydelig ned.

Det som gjør Cosmote så interessant for Orange er selskapets fantastiske utvikling i det greske mobilmarkedet. Selskapet lanserte sine første mobiltjenester våren 1998 og har siden da vokst mer enn de fleste mobilselskapene i Europa, og aller mest av aktørene i Hellas - til tross for at selskapet lanserte sine tjenester flere år etter de to andre.

Stet Hellas er allerede passert målt i antall kunder og Cosmote forventes å ha flere kunder en markedsleder Panafon i løpet av året.

Cosmote kan da også rapportere en økning i inntektene på 77 prosent fra 1999 til 2000, mens overskuddet økte med 156 prosent.

Tormod Hermansens selskap er med andre ord vinneren i det greske mobilmarkedet.


Flere ganger i vår har greske medier spekulert i at både eksisterende eiere vil selge og nye selskap vil kjøpe aksjer i Cosmote. På et styremøte 18. mai bestemte OTE seg for å engasjere et uavhengig konsulentselskap for å vurdere verdien på Telenors aksjepost, trolig fordi OTE selv ville kjøpe aksjene. For i det samme møtet klarte ikke medlemmene i OTE-styret å enes om selskapet ville betale den prisen som Telenor forlangte for aksjene eller ikke.

OTE har bekreftet at verdien på Telenors Cosmote-aksjer skal vurderes, i og med at økt satsing på mobilvirksomhet er blant satsingsområdene til OTE. Dette fordi selskapet mister monopolet på fasttelefoni senere i år.

Det er grunn til å tro at Telenors Cosmote-aksjer kan bli solgt for vel fem milliarder kroner - kanskje mer grunnet utviklingen i markedet.

I midten av mai var både OTE- og Cosmote-sjefene Nikos Manasis og Evangelos Martigopoulos ifølge Kathimerini i Norge for å diskutere aksjeposten med Telenor.

Så sent som i begynnelsen av april benektet OTE noen endringer i eier-sitsen. Foruten Telenor og OTE, eies aksjene i Cosmote av WR.Com Enterprises (7,27 prosent) mens resten vel 16 prosent er omsettbare verdipapirer på børsene i Athen og London.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.