BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor kjøper satellittkunder for 190 mill

Telenor kjøper det belgisk-norske Sait Communications og sikrer seg dermed tilgang til flere sluttbrukere til selskapets satellittvirksomhet.

Frode Eriksen
5. mars 2001 - 13:35
Sait CommunicationsSait-Stento
Telenor


I så måte er Sait-kundene ideelle for Telenor. De fleste er bedrifter innenfor maritim virksomhet og holder til over hele verden og kompletterer dermed Telenors eksisterende kundemasse innenfor Inmarsat-systemet. Dette sikrer Telenor synergieffekter ved at dette allerede er et område selskapet behersker og ved dagens oppkjøp befester sin rolle i.

- Gjennom kjøpet av Sait Communications styrker vi vår posisjon i sluttbrukermarkedet innenfor mobile satellittjenester. Dette er et ledd i vår mobile satellittstrategi, og underbygger grunnlaget for videreutvikling av verdiøkende tjenester, sier administrerende direktør i Telenor Bredbåndstjenester, Stig Eide Sivertsen, i en pressemelding.

Telenor har store eierinteresser innenfor satellittvirksomhet. Selskapet eier 4,5 prosent av aksjene i satellittorganisasjonen Intelsat og 15 prosent av Inmarsat.

Telenor har investert 700 millioner kroner ved å kjøpe kapasiteten av Intelsats nye satellitt som er operativ om to år, mens Telenor kjøpte seg opp i Inmarsat i fjor fra sju til 15 prosent for vel halvannen milliard kroner. Telenor eier dessuten sine egne tre satellitter. Thor 1, 2 og 3 er operative på den norske satellittposisjonen en grad vest. Thor 1 forventes å "dø" i løpet av året og vil mest sannsynlig bli erstattet av en ny Thor-satellitt, Thor 4.

- At Telenor kjøper Sait Communications vil gi nye forretningsmuligheter og gode fremtidsutsikter for de 97 ansatte i Sait Communications over hele verden sier konsernsjef i, Sait-Stento Patrick De Groote.

Innenfor maritim satellittkommunikasjon konkurrerer Telenor i hovedsak med tre andre selskap. Den største er nederlandske Station 12 som er eid av det nederlandske teleselskapet KPN og australske Telstra, med den tidligere satellittdirektøren i Telenor, Knut Reed som konsernsjef. De to andre er amerikanske Comsat og Stratos.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.