BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor klager på mobilinnstilling i Sørafrika

Det korrupsjonslammede Sørafrikanske teletilsynet Satra meldte i tirsdag at det innstiller det Sudiarabiske CellC som mottaker av landets neste mobillisens. Blant konkurrentene er Telenor og Telia, og det er allerede nå klart at selskapene vil klage på innstillingen.

Frode Eriksen
29. feb. 2000 - 20:03

Telenor og Telia har den Sørafrikanske lisensen som et av sine siste fellesprosjekt igjen etter at fusjonen mellom de to selskapene gikk i vasken i desember i fjor.

Ifølge pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, står Telenor/Telia-prosjektet på en finaleliste, sammen med NextCom som er backet av et Hong Kong-selskap, mens CellC, som er innstilt til lisensen i hovedsak består av oljepenger fra Saudi-Arabia.

Melgaard sier at Telenor/Telia-gruppen som inkluderer det Sørafrikanske selskapet Afrizone vil klage på innstillingen i løpet av fristen som er to uker fra 1. mars.

- Vi mener fortsatt vårt tilbud er det beste, og har godt håp om valget til sist skal gå i vår favør, sier han.

Satra har vært gjenstand for lokale korrupsjonsanklager, som neppe vil stilne når CellC nå er innstilt til mobillisensen, uten å ha med noen form for mobilkompetanse med i prosjektet.

En annen av Telenor/Telias konkurrenter, NextCom, der Hong Kong-selskapet Distacom eier 40 prosent, har allerede bestemt seg for å klage på innstillingen.

Den endelige tildelingen ventes å skje i slutten av mars.

Etter det digi.no kjenner til er Telenor/Telia nevnt som nummer to på Satras liste over mulige mottakere av mobillisensen. Telenor og Telia eier hver 25,5 prosent av mobilselskapet, mens Afrizone sitter med 26 prosent.

Prisen som skal betales for mobillisensen er 130 millioner kroner over 10 år. Telenor/Telia planlegger å investere 7 milliarder kroner i mobilnettet over 5 år for å nå en dekning 25 prosent, eller vel 10 millioner potensielle kunder. Planen er break even etter 4 år.

Sør-Afrika er et av Afrikas mest velutviklede GSM-markeder, med 70 prosent av kontinentets mobilbrukere eller 5,4 millioner kunder fordelt på to selskap. Det Sørafrikanske mobilmarkedet vokste med 100 prosent siste år, og de to mobilselskapene som deler på markedet er MTN og Vodacom med henholdsvis 3 og 2,4 millioner kunder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.