BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor med hemmelig video-Internett

Telenor er i all hemmelighet i ferd med å lage et nettverk med lokale videoservere rundt i Norge. Uten serverne vil ADSL-linjene kvele deres systemer.

26. okt. 2000 - 13:38
Telenor AS


Telenor har forutsett dette problemet. Selskapet holder nå på å installere en større antall kraftige servere rundt i norske byer og tettsteder. Disse serverne skal kopiere videobiter fra populære servere og servere dem til lokale brukere. Etter hva digitoday.no forstår er det snakk om kanskje over 100 servere spredd i Norge.

Et slikt caching-system er kjent teknologi - flere store internasjonale selskaper som Akamai opererer globale nettverk med cachingservere.

Caching-teknologi brukes på mange plan på Internett. I stedet for at alle henter samme innhold over den samme linjen, for eksempel fra Apple Computer Inc i USA, er innholdet kopiert til en nordisk Akamai-server som servere det langt raskere over lokale linjer.

Fordelen med et norske caching-nettverk er mange, men den viktigste for Telenor er større nytte av ADSL-linjer og ikke minst en voldsom reduksjon i trafikk på deres nasjonale linjenett (backbone). Skulle alle norske brukere hente video fra servere i Oslo, måtte Telenor ha bygget ut dette nettet kraftig uten at de - i utgangspunktet - klarer å ta seg betalt for det.
Berit Svendsen, konserndirektør for teknologi i Telenor, bekrefter ovenfor digitoday.no arbeidet med video-serverne, men er lite villig til dele ut mer informasjon.


- Ja, vi jobber med et spredningsnett for video, men jeg vil ikke si noe mer før vi lanserer ADSL. Men uten et slikt spredningsnett, er video en gedigen utfordring for innholdsleverandørene, sier hun til digitoday.no.

Det store spørsmålet er hva og hvem som skal styre hva som blir liggende på videonettverket. Skal det bestemmes av hva ADSL-brukerne spør mest etter eller skal det være bestemt av hvem som inngår avtaler og betaler Telenor for å få økt farten på sine sendinger.

Svendsen gir et hint:

- Vi ønsker å være åpne for å skape trafikk og innhold, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.