BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor Mobil piratsikrer mobilt innhold

MMS skaper et Napster-problem for mobilbransjen. Nå tester Telenor Mobil og lille Beep Science et system som skal stoppe piratkopiering av lyd og bilder.

18. apr. 2002 - 08:57

Les mer om MMS og hvilke tjenester som kommer:

Telenor Mobil og det lille, norske selskapet
Beep Sciencehar nå startet testingen av et norskutviklet system som kan tette igjen de fleste muligheter for fri kopiering.


Beep ligger åpenbart langt fremme i utviklingen av sikringssystemer: - Vi arbeider med en rekke store internasjonale mobilselskaper, men Telenor er det første selskapet vi har startet en test sammen med, forteller administrerende direktør og deleier Jan Rune Hetle til digi.no.

Systemet legger til et slags "digitalt fingeravtrykk" i bilder, lyd- og videofiler som innholdsleverandører så kan selge til mobilbrukere - for eksempel en kort bildeserie og lyd fra TV-serien Fleksnes som du har kjøpt fra NRK. Du kan videresende Fleksnes-sketsjen til dine kompiser, men da oppdager Telenor Mobils server fingeravtrykkene på filen og belaster din konto samtidig som NRK får betalt.

Hetle vil ikke fortelle hvordan teknikken fungerer, men prinsippet er kjent. Man legger inn et datamønster i bakgrunnen av filer som ikke forstyrrer avspilling og fremvisning, men som likevel kan inneholde informasjon.

- Uten et kopisikringssystem vil mobilbransjen ha et Napster-problem, mener Hetle. Telenor planlegger å ta i bruk systemet til høsten, forteller han.

Det er likevel veier rundt kopisperren: Du vil for eksempel med kabel kunne kopiere innhold fra din PC til din mobil og videresende dette fritt til alle du kjenner. Det er også sikkert mulig å fjerne fingeravtrykket på MMS-filer hvis man går via en PC (les f.eks. denne saken: Last ned gratis-program for MMS-beskjeder)

- Det er begrenset hvor mye man gidder å fikle for å spare 10-20 kroner. Med en mobil vil dessuten piratkopiert innhold spre seg langt mindre enn på Internett, kommenterer Hetle.

Han påstår at Beep Science er ledende på enkle rettighetsløsninger for mobilt innhold.

- Vi er de eneste som har en løsning for dagens marked. Det finnes flere andre og mer kompliserte systemer, men de krever at du laster ned en klient til din mobil. Vår løsning kan alle bruke, sier han.

Beep Science ble startet våren 2000 og har i dag 16 ansatte, deriblant fra Ericsson og Telenor. - Vi har fem-seks patenter på dette området, forteller Beep-sjefen til digi.no.

Selskapet er eid av de ansatte og en rekke ukjente privatinvestorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.