JUSS OG SAMFUNN

Telenor Nextel slo revers etter juks med metatagger

På Telenor Nextels webside lå det fredag inne "jukse-tagger" som lurer søkemotorer. Forsøket på å dra trafikk fra brukere som leter etter aktører som DinSide, Tele2, Telia og ikke minst digi.no ble imidlertid bråstoppet uten kommentar da en journalist fra digi.no tok kontakt med Nextel.

Herman Berg
25. okt. 1999 - 12:16

Da digi.no sjekket metaggene på Telenor Nextels forside før helgen lå Tele 2, Telia, EUnet, Microsoft, SOL, DinSide, digi.no, Nettavisen og IT-avisen inne som stikkord. Da digi.no sjekket etter helgen var alle ord utenom samarbeidspartneren SOL fjernet.

Metatagger er stikkord som nettsteder legger inn for å rettlede søkemotorene og brukerne av søkemotorene slik at nettstedene tiltrekker seg større trafikk. digi.no har tidligere skrevet om Hakon Gruppen som la inn konkurrenters navn i sine metatagger. De brukte også svært kort tid på å fjerne Rema, Prix og Mega som stikkord etter at digi.no gjorde dem oppmerksom på at de lå inne.

Les om Hakons lureri her:


Rimi-Hagen lurer deg på Internett

Bruken av disse ordene er først og fremst for å trekke til seg brukere som ellers ikke ville ha sett sidene dine. Nettbrukerne får, ved å bruke søkeordene, opp konkurrenter og ikke den bedriften de egentlig søker etter. Dette er en vanlig taktikk for å trekke til seg brukere, blant annet i pornobransjen.

Nå viser det seg altså at Norges største internettoperatør har gjort det samme med sine konkurrenter.

Vi tok en telefon til Telenor Nextel før helgen for å sjekke om hvordan policyen var på innlegging av metatagger hos Norges største internettoperatør. Informasjonssjef Anders Korshavn i Telenor Nextel lovte å ta saken videre og komme tilbake med et svar over helgen.

Når digi.no tar en stikkprøve i dag, mandag, er metatagg-listen plutselig endret. Alle konkurrentnavnene og nettstedene er forsvunnet, og de eneste nettstedene/bedriftsnavnene som ligger inne, er ulike selskap i Telenor-sfæren, inkludert samarbeidspartner Scandinavia Online (SOL).

Da vi ringer Korshavn for å få et svar på våre henvendelse fra før helgen, får vi beskjed om at han ikke har fått tid til å ta saken videre på grunn av møtevirksomhet. Vi opplyser om at det har skjedd en endring på metataggene, og han lover å komme tilbake med svar om én times tid.

digi.no avventer fremdeles svar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.