BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor og Telia vil selge unna for å få lov til å fusjonere

Telenor og Telia vil selge seg helt ut av telerelatert virksomhet i hverandres land for å få aksept fra EU-kommisjonen for en fusjon. Telia vil også åpne aksessnettet for konkurranse, noe selskapet har vegret seg for siden 1993.

Frode Eriksen
5. aug. 1999 - 10:01

Dette skriver den svenske avisen Finanstidningen, som har fått tilgang til dokumenter signert konsernsjefene i både Telenor og Telia, henholdsvis Tormod Hermansen og Jan-Åke Kark. I dokumentene skisseres det hva Telenor og Telia kan tenke seg å selge både i Norge og Sverige, samt i utlandet for å få fusjonen igjennom EU-kommisjonens grundige granskning.

Men Telia vil også åpne for utleie av kapasitet i sitt aksessnett, noe selskapet har forsøkt å unngå så langt. Dette betyr at inntekter på 7,5 milliarder kroner konkurranseutsettes, mens Telia før har tatt markedspris for denne kapasiteten. Dermed kan konkurrentene tilby en fast kostnad for Internett og lokaltelefoni, ifølge avisen.

Telia lover i dokumentet å selge ut all virksomhet i Telia Norge. Det omfatter både aksjeposten i Ultranett i Drammen og aksjeposten på 14 prosent i Telecom Eireann som ifølge dagens markedsverdi kan bringe rundt 13 milliarder kroner, dersom Telenor slipper å selge sine aksjer i det konkurrerende mobilselskapet ESAT Digifone.

Telenor skal i tillegg selge seg ut av Telenordia, Internordia og telefonkatalogkonkurrenten til Telia, Lokaldelen.

EU-kommisjonen bestemte seg i juni for å foreta en dypere granskning av telefusjonen mellom Telenor og Telia, en gransking som er ventet å ta inntil fire måneder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.