BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor skal høste kroner fra UMTS-video

Et digert, internasjonalt lisensprogram skal la Telenor høste penger på sin videoteknologi. Smak på ordene MPEG-4 og UMTS med en gang. De skal gi Telenor lønn for forskningen.

6. feb. 2002 - 12:08
MPEG-4




MPEG LA


Telenors patent i MPEG-4 er et resultat av forsker Gisle Bjøntegaards arbeid innen videokoding på 90-tallet. Dette resulterte i fundamentale deler av H.263-standarden, en standard som ble brukt som utgangspunkt for utvikling av MPEG-4. Industri- og forsningsmiljøer verden over har bidratt til å forbedre den nye standarden, men det er fremdeles deler av Telenors fundamentale algoritme som ligger til grunn.

MPEG-4 benyttes i dag til en stor andel av videooverføringen over Internett. Blant annet støttes standarden av Microsofts Media Player som følger alle PC-er med operativsystemet Windows.

- Dette viser at Telenors forskning hevder seg helt i teten internasjonalt. Vi har lange tradisjoner for å være toneangivende innenfor utvalgte fagområder, samt å bidra i internasjonalt standardiseringsarbeid og gjøre forskningsresultater tilgjengelig. Det viser også at det er mulig å få konkret avkastning av forskningsresultatene, sier konserndirektør for teknologi i Telenor, Berit Svendsen.


Svendsen viser til erfaringene fra det forrige lisensprogrammet på dette området, MPEG-2 (som benyttes i alle DVD-spillere), som ble en klar kommersiell suksess for alle som var med. Forventningene til det nye programmet er ikke mindre - sett i lys av bredbåndsutviklingen og økt tilfang av nye multimediatjenester.

MPEG-4 er en multimedia-arkitektur som skal gjøre det enklere å lage innhold for alle slags nettverk og sluttbrukere. Om du lager en MPEG-4-fil, skal arkitekturen sørge for at 3D-animasjon, grafikk, lyd, video og andre elemtenter skalerer seg i forhold til både nettverk og fremvisningsapparat, så du kan spille fra den samme kilden enten det skal vises satellittoverført til kinolerret eller til en mobiltelefon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra