RESULTATERFINANS

Telenor trapper ned i India

Vil redusere risikoen.

Telenors eventyr i India har så langt vært preget av sterk kundevekst, men regulatoriske problemer har gjort det til en katastrofe. På bildet reklamerer en rekke operatører, blant annet Telenoreide Uninor, til markedet i Mumbai.
Telenors eventyr i India har så langt vært preget av sterk kundevekst, men regulatoriske problemer har gjort det til en katastrofe. På bildet reklamerer en rekke operatører, blant annet Telenoreide Uninor, til markedet i Mumbai. Bilde: Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
24. juli 2012 - 13:02

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Telenor trekker seg ut av de svakeste markedsområdene i India og konsentrerer virksomheten der det norske teleselskapet gjør det best.

– Telenor vil konsentrere virksomheten til Uninor til et mindre geografisk område. Men vi snakker fortsatt om et område hvor det bor rundt én milliard mennesker, sa konsernsjef Jon Fredrik Baksaas da han tirsdag la fram selskapet resultat for andre kvartal.

    Les også:

Selv om Telenors indiske virksomhet fortsatt holder hjulene i gang i en krevende situasjon, bidro den merkbart til at Telenor hadde mindre i overskudd enn analytikerne hadde forventet. Konsernet fikk et resultat før skatt på 3,9 milliarder kroner og økte driftsinntektene fra andre kvartal i fjor med 5 prosent til 25,4 milliarder kroner.

– Veksten kommer så å si utelukkende fra våre virksomheter i Asia, og spesielt i Pakistan og Malaysia. Men vi gjør det bra også i Norge, hvor overgangen fra taletrafikk til databruk i mobilnett går rette veien, sa Baksaas.

Balanse neste høst

Med restruktureringen i India, legger Telenor-sjefen derfor til grunn at Uninor er selvfinansiert, altså at inntekter og kostnader er like store, innen oktober neste år - halvannet år tidligere enn hva man har forutsatt så langt. Områdene Uninor skal forlate bidrar til selskapets inntekter med 14 prosent, men står for en betydelig høyere andel av kostnadene.

Uninor ble i februar fratatt samtlige av sine 122 lisenser i India i forbindelse med høyesterettsbehandlingen av korrupsjonsskandalen rundt tildelingene. Telenor er ikke anklaget i saken, men myndighetene mener lisensene selskapet kjøpte sammen med sin indiske partner, Unitech, var kraftig underpriset.

Det er betydelig usikkerhet om den videre framdriften mot å auksjonere ut lisensene på nytt igjen. Baksaas gikk langt å bekrefte at Telenor vil by på lisenser i de områdene selskapet skal konsentrere virksomheten sin, men sier at det fortsatt er stor usikkerhet når det gjelder hvilke rammer myndighetene vil sette opp.

Det er også tidligere sådd tvil om hvorvidt Telenor har de finansielle musklene som må til for å konkurrere med «de store gutta» om kjøp av sine tapte lisenser.

Én million fastlinjer

Selv om Telenor ikke klarte å oppfylle analytikernes forventningene, er Baksaas og finansdirektør Richard Aa glade over at driften viser «fortsatt vekst og solide marginer». Telenor hadde en kontantstrøm på 5,1 milliarder kroner i andre kvartal, mot snaut 4,8 milliarder kroner til samme tid i fjor.

– Vi har klart det store deler av den europeiske telekombransjen ikke har klart, nemlig å skape vekst, sa Baksaas.

Også i Norge opplevde Telenor vekst i andre kvartal, etter en svakere periode, spesielt i forbindelse med å tilrettelegge tilbudet til økt bruk av datatrafikk. På investeringssiden har selskapet allerede bruk to milliarder kroner på å modernisere nettverket til 4G-standard så langt i år og skal bruke tilsvarende neste halvår. Høyhastighetsstandarden 4G blir lansert i oktober.

I Norge har Telenor færre enn én million tilkoblede fastlinjer. Det er en betydelig milepæl på veien mot det mobile samfunnet.

– På det meste hadde vi 2,5 millioner tilkoblede fastlinjer. Det er en virkelig stor overgang, som fortsatt pågår, sa Baksaas. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.