BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor vurderer utskifting av alt - del 2

26. mai 2004 - 09:12

- Vi forventer at EDB vil se på nye teknologiske løsninger som vil gi Telenor større effekt, sier Storsul som ikke vil kommenterer enkeltleverandører og enkeltprodukter overfor digi.no.

Telenor ønsker derfor også å få vurdert en større serverkonsolidering, altså å samle fillagring og mange typer applikasjoner på noe færre og større servere. Ofte er dette Unix/Linux-baserte systemer, men for eksempel Unisys tilbyr større Windows-servere.

Storsul forteller ellers at det ikke er så mye vits i å spørre om hva Telenor bruker.

- Vi har nesten alt. Vi har 600-700 applikasjoner i Telenor Norge som vi skal forsøke å redusere og effektivisere.

Storsul lister opp eksempler: websystemer som både ansatte og kunder bruker samt mange veldig spesifikke systemer for vedlikehold og administrasjon som store bedrifter har. Et annet eksempel er et system for å administrere ekstern entreprenører som bygger for Telenor.

I tillegg har Telenor Mobil og Telenor Norge hvert sitt store Siebel-system for å administrere sine kunder. Telenor har dessuten ERP-systemer fra begge de to største leverandørene – Oracle og SAP.

- Vi bruker et ERP-system fra Oracle og et personalsystem (HR) fra SAP. Leverandørene har ulike styrker og svakheter. Men integrasjonen mellom de to er dyr, påpeker han over digi.no.

De mest kompliserte systemene i Telenor er stormaskinprogramvaren som samler inn og regner ut hva hver abonnent skal betale. Disse systemene ble i sin tid utviklet av Telenor. Senere ble utvikling og salg skilt ut i EDB Telescience og i mars solgt til Accenture.

- Vi utelukker ikke en utbytting av billingsystemene, forteller Storsul.

I tillegg har Telenor et stort og komplekst CA Unicenter-system for å styre både sine nett og sine IT-systemer.

Telenor skal også forsøke å redusere antall fysiske sentraler de har spredd sitt utstyr over, men når det gjelder nettene, er ikke dette så enkelt.

- Nettene dekker hele landet og du kan ikke legge ned disse sentralene. Men vi skal konsentrere våre IT/IS-sentraler.

Men IT-direktøren blir stum når spørsmålene om tidsfrister og rammer kommer på bordet. Når Telenor skal ha avgjort og senere gjennomført endringer på de forskjellige områdene vil ikke Storsul si noe om.

Telenor har diskutert sine effektiviseringsplaner med de største IT-leverandørene og ikke bare for å høre hva de kan tilby Telenor.

- Vi er ganske tidlig ute. Vi har derfor studert hva de største IT-leverandørne har gjort selv. Leverandørene bruker jo de mest avanserte løsningene selv, forteller IT-direktøren.

digi.no fikk bare nei på ett spørsmål over hva Telenor vurderer i denne runden.

- Linux på PC-er er ikke noe vi ser på akkurat nå, men vi skal gjennom en vurdering i neste runde, sier Storsul til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.