BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telia selger for 2,1 milliarder

Deutsche Telekom kjøper Unisource sitt franske teleselskap SIRIS for 6,2 milliarder kroner. En tredel av disse kronene havner i Telenor/Telia sine lommer. Telia eier en tredel av Unisource som er en fallert europeisk teleallianse mellom Telia, nederlandske KPN og Swisscom.

Frode Eriksen
17. nov. 1999 - 11:51

Unisources konsernsjef, Jules Delahaije,sier han er fornøyd med salget.

- Salget viser tydelig den verdi som Unisource-konsernet har skapt for aksjonærene KPN i Nederland, Swisscom i Sveits og Telia de siste årene. Jeg er overbevist om at denne overtakelsen vil tilføre Deutsche Telekom i Frankrike et enormt potensial.

Bismaken er imidlertid tydelig for de tre Unisource-partnerne, når de må erkjenne at selskapet er mer verdt som salgsobjekt enn i ordinær drift. De tre eierne i Unisource la i realiteten ned telealliansen i vår da man bestemte seg for å starte salget av innmaten i telealliansen. En viktig årsak til dette var at amerikanske AT&T trakk seg som amerikansk partner for de tre teleselskapene i juli i fjor, og i stedet valgte å samarbeide med British Telecom i telealliansen Concert.

Et viktig bidrag for å få opp prisen på SIRIS er dessuten Deutsche Telekoms ønske om å etablere seg på det franske telemarkedet etter at samarbeidet med France Telecom brøt sammen i vår da det tyske teleselskapet forsøkte en fusjon med Telecom Italia uten først å rådføre seg med sin franske makker.

Unisource-gruppen har tidligere i 1999 solgt ut aksjer i Mannesmann Arcor og datterselskapene Unisource Carrier Service og Unisource Iberia. Den samlede salgssummen for disse datterselskapene, medregnet SIRIS, beløper seg til drøyt 9,1 milliarder svenske kroner.

Telias andel av de totale salgsgevinstene i år beløper seg til 2,6 milliarder svenske kroner. Totalt har Telia investert 2,4 milliarder svenske kroner i Unisource siden starten i 1993.

Av datterselskapene som er til salgs, gjenstår aksjer i et tysk mobilselskap samt Unisource Italia i Milano.

- Interessen i markedet har vært meget stor for Unisource-bedriftene og vi regner med at også de resterende selskapene kommer til å bli gjenstand for stor interesse ved et salg, sier ansvarlig for internasjonale partnerforbindelser i det nyfusjonerte teleselskapet, Annika Christiansson.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.