JUSS OG SAMFUNN

Terning-saken: Retten på "åstedsbefaring"

I dag, mandag, startet rettsaken mellom de tre store i Akersgata og Nettavisen i den såkalte Terningkast-saken. Nettavisens advokat Magnus Stray Vyrje oppfordret i sin innledningsprosedyre Oslo Byrett om å foreta en "åstedsbefaring" i Nettavisens lokaler for å se hva Nettavisen virkelig er.

Hilde Nyman
20. apr. 1998 - 14:27

Åstedet er Nettavisens lokaler, hvor man produserer det redaksjonelle produktet som inneholder de fornærmede avisenes terningkast. Advokat Magnus Stray Vyrje representerer Nettavisen i Oslo Byrett, og han vil at retten skal ta turen til Nettavisens lokaler for å se hvordan en internettavis egentlig er.

- Retten er nødt til å se hvilket produkt Nettavisen er for å forstå denne saken. Retten vil få en demonstrasjon av Nettavisen, sa Stray Vyrje. Rettssaken som startet i dag er beregnet til å vare i to dager og i dag regner man med at det ikke er tid til annet enn advokatenes prosedyrer.

Bakgrunnen for rettssaken er Nettavisens formidling av terningkast fra anmeldelser av filmer, restauranter og teater i de tre avisene i Akersgata; Dagbladet, VG og Aftenposten. Akersgata-avisene anmeldte Nettavisen for misbruk av redaksjonelt stoff, og Nettavisen svarte med et motsøksmål for å få fastlagt at terningkast ikke er noe disse tre papiravisene har monopol på.

- Hovedspørsmålet i denne saken er om avisene i Akersgata kan monopolisere informasjon fra disse avisene. Det prinsipielle i denne saken med informasjonsflyt og monopolisering er generelt interessant. Hvis avisene vinner fram, betyr det at aviser har et monopol på å formidle egne opplysninger, sa Stray Vyrje til digi.no i mars i år.

Også Dagens Næringslivs vurdering av restauranter blir formidlet i Nettavisens guide, men avisen har ikke gått til rettslige skritt.

I morgen vil det bli ført vitner, og fra Nettavisens side vil det kun bli ført ett. - Dette er en professor i presseetikk, opplyser Stray Vyrje, uten å ville si navnet på vedkommende. Det at Nettavisen kun fører ett vitne, betyr at de har gått bort fra at administrerende direktør Knut Ivar Skeid og ansvarlig redaktør Odd Harald Hauge skulle møte som vitner.

Motparten, Akersgata-avisene Dagbladet, VG og Aftenposten, vil føre som vitner en representant fra hver avis og ett til som advokat Cato Schiøtz ikke vil si noe mer om.

digi.no kommer nærmere tilbake til rettsaken etter hvert som den utvikler seg utover dagen og morgendagen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.