JUSS OG SAMFUNN

Tiårets norske internettperson er valgt

Torsdag kveld ble tiårets Internett-person i Norge kåret. Hovedpersonen selv var imidlertid i Italia der han skriver en god, gammeldags bok.

16. mai 2003 - 07:32

Det er endel som var annerledes da First Tuesday dro ut til Telenor på Fornebu for å feire det norske internettets tiårs-jubileum.

Tirsdagen var blitt til torsdag, som sannsynligvis er en bedre festdag, og verken Internett eller world wide web feirer i realiteten sitt tiårs-jubileum i år. Selve internettet har røtter helt tilbake til 60-tallet og world wide web ble dratt i gang av Tim Berners-Lee ved inngangen til 90-tallet.

- Selv om det kan diskuteres når Internett startet, var 1993 året hvor Internett ble gjort tilgjengelig for folk flest i Norge, sier administrativ leder Bjarte Baasland i First Tuesday Oslo.

Han viser til at nettleseren Mosaic gjorde weben tilgjengelig for de fleste (lansert i januar 1993) og at Oslonett satte opp sin første webserver våren 1993. I tillegg fikk Telenor sine første internettkunder i mai dette året, og Yahoo! skal ha bli lansert i 1993.

(Det siste er imidlertid feil. Yahoo! ble lansert under navnet "Jerry's and David's Guide to the World Wide Web" i januar/februar 1994. Doktorgradstudentene Jerry Yang og David Filo ved Stanford ønsket å indeksere lenkene sine og skapte et hierarki de kalte "Yet Another Hierarchical Officious Oracle", eller Yahoo! om du vil. I mai 1994 hadde tjenesten 100.000 brukere)

Godtar vi imidlertid at den moderne kommersielle weben i Norge startet våren 1993, aksepterer vi også at de business-rettede First Tuesday-medlemmene regner 2003 som den første milepælen.

På Fornebu var nemlig 800 First Tuesday-fan samlet til foredrag og fest, med Telenor som vertskap. Disse stemte frem en vinner stemte frem en vinner via en annen ekstremt voksende kommunikasjons- og informasjonskanal; mobilen.

Det var den personlige kåringen som var kveldens høydepunkt.

12 personer var nominert på forhånd, og tre personer valgt ut i finaleheatet. De tre var Gisle Hannemyr som var med å å dra i gang Norges første Internett-leverandør i 1991. Jon Von S. Tetzchner, islendingen som skapte et alternativ til Microsofts nettleserdominans som har overlevd hele dotcom-perioden. Håkon Wium Lie. som dro til CERN i Sveits og fortsatte å jobbe med spesifikasjoner i Frankrike gjennom W3C (World Wide Web Consortium) sammen med webens "gründer" Tim Berners-Lee.

To av de tre kandidatene er ansatt i samme selskap, nemlig Opera Software, men Wium Lie er først og fremst kjent for jobben han gjorde med Cascading Style Sheets (CSS) for W3C. CSS er stilsett som gir hjemmeside-snekrere større kontroll over utseendet til hjemmesidene.

- Jeg må si jeg er i godt selskap i denne kåringen. Jeg synes det er hyggelig at slike historiske begivenheter blir markert, sa Wium Lie (bildet) før det ble klart at han ikke vant.

I 1993 jobbet han for Televerket sammen med den neste kandidaten på kortlisten, Jon Stephenson von Tetzchner. Mens Wium Lie dro utenlands i 1993 med klar beskjed til sin Telenor-kollega at han trodde en norsk nettleser ville bli overkjørt av større, internasjonale aktører, hadde islendingen Tetzchner klokkertro på sitt eget produkt.

Seks år senere returnerte Wium Lie til et norsk selskap som var blitt en utfordrer til Microsoft og Internet Explorer. Dette var helt i First Tuesdays ånd, og Tetzchner var blitt sjefen som kunne peke nese til Lie.

- På det tidspunktet var de fleste mer konservative enn det viste seg at de trengte å være. Jeg var nok blant de mest optimistiske, sier von Tetzchner i dag.

- De fleste visste ikke hva Internett var. Hvis du sammenligner med andre ting, er det få som kan matche farten til nettet. Jeg vil si at nettet har fått større innvirkning enn vi egentlig tenker og er klar over. Jeg tør påstå at weben har større påvirkningskraft på hverdagen vår enn PC-en, sa han.

Men heller ikke Opera-sjefen kunne synge en seiers-arie denne jubileumskvelden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Det ble nemlig Gisle Hannemyr som ble kåret til tiårets Internett-person i Norge av de 800 deltakerne på torsdagens evenement.

Mobilnettet var nok ganske belastet på grunn av et annet arrangement som ble avsluttet på Fornebu denne kvelden. I gammelmediet TV fikk vinneren én million kroner etter at seerne hadde kåret deltakeren kun kjent som Eva-Lill til nummer 1 i Big Brother 2003.

Mens Big Brother-vinneren vaklet nedover en rød løper etter 68 dager i en bunkers på Fornebu, dukket tiårets internettperson imidlertid aldri opp på Norges gamle hovedflyplass.

Prisvinneren befinner seg for tiden i et kloster 70 kilometer sør for Roma der han holder på med en bok. Og før arrangementet hadde han følgende kommentar til nominasjonen:

- Jeg setter stor pris på å være nominert, selv om det ofte kan være tilfeldig hvem som blir det.

Før finalen hadde en jury satt ned av First Tuesday plukket ut 12 kandidater som fikk hvert sitt skussmål. Juryen uttalte dette om Hannemyrs kandidatur før medlemmene stemte på festen:

"Gisle Hannemyr er evangelisten som utrettelig har misjonert for internett og world wide web. Han var svært sentral i oppbyggingen av Oslonett. Ekspert og folkelig, forsker og gründer, teknolog og skribent. Har mange profilerte meninger. Har vært med fra (før) begynnelsen og er fremdeles en autoritet".

Hannemyr var med på den kommersielle Internett-karusellen fra begynnelsen og fram til SOL ble dannet av Schibsted og Telenor i 1997.

I 1997 ble Hannemyr kåret til internettets viktigste person av leserne i digi.no.

Etter å ha fått med seg en god slump penger etter gründertilværelsen i Oslonett/Schibsted Nett-perioden, har nettguruen stadig figurert som kommentator i høyprofilerte Internett-saker, inkludert DVD-Jon-saken.

- Tempoet på utviklingen siden starten har vært både óg. Jeg synes blant annet e-handel og utviklingen av betalingsløsninger har gått mye langsommere enn det jeg trodde i 1996-97, Det er et lite mindretall som bruker det, og det forbauser meg. Samtidig har det skjedd mye på mediesiden. Utviklingen innen nyhets- og underholdningstjenester har gått mye kjappere enn jeg regnet med. Der er jo Internett allerede likeverdig endel andre medier, sier Hannemyr som mener vi er helt i starten av noe mye større.

–Ti år er ikke lenge. Vi har bare sett begynnelsen så langt, mener tiårets Internett-person.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra