JUSS OG SAMFUNN

Tiden renner ut for norsk digital-TV

Telenor, NRK og TV 2 gav seg selv frist ut året til å bli enige om å bygge digital-TV-nett i Norge. Partene er langt fra enige og klokken tikker.

20. des. 2001 - 11:17


Partene har et stort tidspress på seg og ble reddet av at utlysningen av konsesjonen for digitalt bakkenett ble utlyst. Men den kommer etter alt å dømme tidlig på nyåret og da må partene gjøre et valg. Spørsmålet er hva som skal skje nå, som ikke har skjedd i løpet av 12-13 måneder.

7. september sa Telenor-sjef Tormod Hermansen at han nå mente partene snart burde bli enige.

- Om vi skal digitalisere sammen, så må dette skje forholdsvis raskt nå, sa Hermansen da han presenterte Telenors virksomhet på Svalbard i september.

Kåre ValebrokkJohn G. Bernander


Nå er det igjen tre-fire arbeidsdager av året, og partene har ingen avtale.

En ringerunde til de tre digital-kameratene avduker ingen store ønsker om å levere ut informasjon om de svært viktige forhandlingene. digi.no får dog avklart enkelte ting, selv om kommentarene fra partene totalt sett ikke gir stor grunn til optimisme.

Forhandlingene går videre, men partene står fremdeles svært langt fra hverandre. Forhandlingene er ikke i noen sluttfase der man diskuterer detaljer, man er uenige om selve modellen for samarbeidet. Etter hva digi.no forstår ønsker ikke NRK og TV 2 at Telenor skal "eie" kunden som det heter på bransjespråket - det vil si være den som fakturerer kunden.

Men Telenor forlanger nok mye, for det er Hermansen som skal finansiere mesteparten av regningen. NRK sliter med underskudd og TV 2 er heller ikke rike.

- Det er ikke satt noen dato for et nytt møte, men det kommer, forteller rådgiver Johan Thorud i NRK.

Han vil ikke si noe om forhandlingene. På direkte spørsmål fra digi.no sier informasjonssjef Rune Indrøy i TV 2 at "det har vært bevegelser i samtalene gjennom høsten". Mer vil han ikke si.

- Vi regner på forskjellige modeller for kombinasjoner med satellitt, kabel og bakkenett som kan redusere totalregningen, forteller Arild S. Johannessen, informasjonssjef i Telenor Plus.

Det andre som er klart er at Telenor ser ut til å skjerme digital-TV for sparekniven. Telenor har i løpet av høsten trukket i nødbremsen for å spare penger, noe som har gått hardt ut over en rekke prosjekter, datterselskaper og planer. Men ifølge Thorud har ikke Telenor signalisert noen redusert vilje til investeringer i digital-TV.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.