BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tidenes tyske aksjesalg

Et par millioner nye aksjonærer er status for Deutche Telekom etter første dag på børs. Vel 26 prosent av selskapets aksjer ble solgt til en pris av 28,5 tyske mark. Etter en time steg prisen til i underkant av 34 mark. Dermed var også Europas hittil største privatisering av et tidligere statsmonopol i gang.

Eirik Rossen
18. nov. 1996 - 15:00

800 millioner aksjer ble omsatt i hovedsak til et par millioner privatpersoner som kunne kjøpe 180 aksjer hver. De private tyskerne utgjør eierne av 41 prosent av de aksjene som nå er omsatt. Totalt utgjør de solgte aksjene 26 prosent av den tyske telekolossens aksjer. Resten eier den tyske stat, inntil videre. Men det er lovet flere salg mot årtusenskiftet. Interessen har vært stor, og så sent som for en uke siden ble antall aksjer som skulle selges økt med 100 millioner.

- Det ser ut som det har vært et vellykket salg der en har truffet riktig med prisen, sier aksjemegler i Christiania Markeds Eigil Thorp til digi:tele.

- De private aksjonærerene fikk kjøpt inntil 180 aksjer hver til noe som viste seg å være en fornuftig pris sier han, og henviser til at prisen i løpet av den første timen etter at aksjene ble lagt ut halv ett økte med vel 5 mark, fra en utgangspris som ble satt i går til 28,5 mark.

Halv fire mandag legges aksjen ut på New York-børsen, og Tokyo følger så. Vel 14 prosent av aksjene er avsatt til amerikanske investorer, mens 8 prosent går til britiske aksjekjøpere.

- Vi er spente på hvordan det går i disse markedene, sier Thorp, som legger til at privatiseringen av Deutsche Telekom på mange måter er en prøveklut for hva som skjer når de andre store europeiske televerkene legges ut for salg.

Spredningssalget som nå har skjedd i Tyskland gjentas til våren da France Telecom vil gjøre det samme. Der er det ventet at salget skal gi 45 milliarder kroner i den franske statskassen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra