BEDRIFTSTEKNOLOGI

Til høsten får du digtal signatur

I løpet av høsten vil alle Telenor Mobil og Nextra-kunder få tilbud om en elektronisk signatur for trygg kommunikasjon og netthandel, forteller Arve Moss i Telenor Bedrift. Først ut er alle Hydro-ansatte.

7. juni 2000 - 12:29

Det foregår et kappløp mellom de store norske data og teleaktørene om hvem som skal levere fremtidens id-kort. I dag er Internett greit for spredning av åpen informasjon, men både staten og næringslivet ønsker å kvitte seg med papir og knytte kundene tettere til seg.

Dette skal skje med digitale sertifikater/underskrifter som beskytter deg, banker og bedrifter at man snakker med den de tror de snakker med.

En serie mektige aktører kappes nå om å få delt ut slike sertifikater til deg. Førstemann høster oppmerksomhet, kunder og mulighet for store inntekter. Både Bankens Betalingssentral, Posten SDS og Telenor-deleide EDB Business Partner har sagt at de arbeider med løsninger. Men nå viser det seg at mektige Telenor og EDB Business Partner har koordinert sine planer.

Les mer om elektroniske signaturer:


Posten SDS tilbyr sikker digital underskrift
Start for elektronisk saksbehandling

 

Vis mer

Telenor Bedrift har opprettet den nødvendige sentralen som lar datamaskiner slå opp brukere og utveksle digitale sertifikater. Den første kunden er Hydro, som skal bruke tjenesten for å sikre sine datasystemer.

I løpet av neste år skal de 25.000 ansatte i Hydro som bruker datamaskin få et elektronisk sertifikat som med tre forskjellige grader av sikkerhet trygger pålogging og bruk av alle Hydros datasystemer, uansett hvor i verden brukere og servere står. Prosjektet har en kostnadsramme på 20 millioner kroner.

Arve Moss.
Arve Moss.

- Kontrakten signaliserer et startskudd for bruk av digitale sertifikater i Norge. Hydro-avtalene viser at vi nå har et fullt operativt system som kan spres til andre bedrifter og privatpersoner, sier avdelingssjef i Telenor Bedrift Arve Moss til digi.no

- Telenor ønsker å skape et tryggere Internett som kan brukes til flere tjenester. For å få fortgang i dette, vil vi til høsten tilby alle kunder at Telenor Mobil og Nextra (tidligere Telenor Nextel) å få digitale sertifikater, forteller Moss.

For PC-brukere vil sertifikatet være programvare med tung kryptering. Enkelte bedriftskunder som Hydro vil dessuten bruke smartkort for pålogging. Men svært mange nordmenn har allerede et smartkort i mobiltelefonen sin. Telenor Mobil vil derfor tilby et nytt smartkort med sertifikat til alle sine kunder, forteller Moss til digi.no.

Moss understreker at Telenor har satset på den åpne X.509-standarden og reglene staten har formulert i sine krav. Dermed er brukere av Telenors sertifikater sikret kontakt med alle brukere og bedrifter som inngår avtaler med konkurrenten Posten SDS. Også EDB Business Partner og deres mange datasentraler er koordinert med Telenors Bedrifts planer forteller Moss.

Spørsmålet er dermed hva BBS og de store bankene vil gjøre. I løpet av sommeren er BBS ferdig med sitt BankID-prosjekt, også et X.509-prosjekt. Men hvordan bankene vil tilby disse sertifikat-tjenestene til sine kunder er ikke klart.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.