BEDRIFTSTEKNOLOGI

Til kamp mot mobilpirater

(NTB): Subsidierte mobiltelefoner som er låst til en mobiloperatør kan ofte låses opp med enkle tastetrykk. I andre tilfeller er enkle programmer og riktig kabel mellom telefon og datamaskin nok til å bli kvitt bindingstiden en gang for alle.

3. mars 2003 - 12:27

17 år gamle Fredrik Grevstad fra Os utenfor Bergen tar nå på seg jobben. For 200 kroner blir du kvitt operatørlåsen på mobilen din. Tjenestene som tilbys via 17-åringens hjemmeside, får Telenor Mobil og NetCom til å se rødt, skriver Dagsavisen.

Advokat Espen Tøndel, filmbransjens mann i saken mot DVD-Jon, kontaktet fredag 17-åringen gjennom hans far og oppfordret ham til å fjerne den en måned gamle hjemmesiden.

Fredrik Grevstad nekter imidlertid å føye seg.

– Det er ikke aktuelt å legge ned siden, foreløpig. De kan ikke mene alvorlig at de skal starte en sak mot meg. Mobilselskapene har kanskje tapt en tusenlapp, sier han til Dagsavisen. Han anslår at han har åpnet operatørsperren på 20-30 mobiler.

– Vi anser det som ulovlig å låse opp operatørsperren, i den forstand at det er brudd på en avtale mellom oss og kjøperen av en subsidiert telefon, sier informasjonsdirektør Guri Wormdal i NetCom.

Hun mener mobilbrukerne må handle i pakt med sin egen samvittighet, hvis de blir fristet til å låse opp operatørlåsen før bindingstiden er utløpt.

– Hvis dette griper om seg, vil det i ytterste konsekvens bety at det går ut over kundene fordi selskapene slutter å subsidiere mobiler, advarer hun.

Advokat Tøndel vil gjøre en juridisk vurdering for NetCom.

– Jeg vil særlig vurdere virksomheten opp mot straffelovens og markedsføringslovens bestemmelser, sier han til Dagsavisen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.