TELEKOM

Til neste år får "alt" GPS-posisjonering

Alle mobiltelefoner skulle egentlig allerede hatt GPS, men nå lover Motorola et gjennombrudd.

24. sep. 2002 - 12:04
Benefon ESC. <i>Foto:  Benefon</i>
Benefon ESC. Foto:  Benefon

Alle mobiltelefoner skulle for lengst hatt GPS-brikker som kunne fortalt deg selv og eventuelt andre nøyaktig hvor du var. Årsaken var at den amerikanske kongressen hadde fått spådommer fra elektronikkbransjen som førte til det såkalte 911-direktivet. 911 er felles-nødnummeret i USA og meningen var at når du ringte 911, skulle politiet og andre nødetater kunne se hvor du var.

Alle nye mobiltelefoner i USA skulle hatt GPS innen utgangen 2001, men målet ble utsatt rett og slett fordi GPS-brikkene var for store og dyre til å bygge inn i mobiltelefoner. Foreløpig koster derfor spesialtelefoner som blant annet ESC fra Benefon (bildet over) rundt 10.000 kroner.

Les også:

Først nå lanserer Motorola det nødvendige gjennombruddet. Selskapet er ferdig med en komplett GPS-mottaker på bare en 49-kvadratmillimeter stor brikke. I volum vil brikken koste 10 dollar, skriver Cnet.

Motorola har begynt å sende ut prøveversjoner til leverandører av mobiltelefoner, PDA-er og annen elektronikk. Selskapet tror nye produkter med GPS-brikken vil dukke opp i vanlig salg i tredje kvartal til neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra