BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilbyr gratis utvikling av drivere til Linux

Tilbudet fra utviklerne av Linux-kjernen kan løse et av brukernes største problemer.

1. feb. 2007 - 09:12

En del av kritikken mot Linux som operativsystem, handler om manglende maskinvarestøtte. Dette skyldes at mange maskinvareleverandører ikke ser seg tjent med å tilby Linux-drivere til komponentene eller utstyret de leverer. Et av argumentene er at det vil koste for mye å lage drivere til et brukermiljø som er såpass lite, sammenlignet med Windows.

Nå har den kjente Linux-utvikleren Greg Kroah-Hartman annonsert et initiativ som skal hjelpe disse leverandørene. Fellesskapet bak Linux-kjernen, som teller mer enn 1500 utviklere, tilbyr seg nå å utvikle Linux-drivere alle typer maskinvare helt gratis for disse leverandørene. Dette skriver Kroah-Hartman i dette blogginnlegget. Det eneste maskinvareleverandørene trenger å gjøre, er å bidra med en spesifikasjon som beskriver hvordan maskinvaren fungerer, eventuelt e-postadressen til en person som kan svare på spørsmål om dette.

Kroah-Hartman er hovedansvarlig for en rekke områder innen Linux-kjernen, blant annet støtten for PCI, USB, I²C, det sentrale driversystem og filsystemet Sysfs.

Når driverne er ferdige, vil de vedlikeholdes, blant annet i forhold til endringer i API-et til Linux-kjernen. De vil inkluderes i alle Linux-distribusjoner og fungere sammen med alle prosessortyper som støttes av Linux, lover Kroah-Hartman.

Også brukerstøtten skal Linux-fellesskapet ta seg av, med mindre Linux-brukerne har en distribusjon som inkluderer en serviceavtale med distributøren, for eksempel Red Hat Enterprise Linux.

    Les også:

Enkelte maskinvareleverandører vil kunne være bekymret over å gi fra seg spesifikasjonen til maskinvaren. Kroah-Hartman forteller at man i samarbeid med teknologirådet i The Linux Foundation har startet et program for å tilby et juridisk rammeverk hvor et selskap kan samhandle med et medlem av kjernefellesskapet, for å kunne sikre at eventuelle avtaler om at detaljer fra spesifikasjonene ikke skal avsløres (NDA), blir oppfylt.

Selv om en relativt høylytt gruppe Linux-entusiaster ikke ønsker løsninger, spesielt knyttet til Linux-kjernen, som er basert på lukket kildekode, er det nå mange som er villige til å fire litt på prinsippene for å få bedre tilgang på bedre maskinvarestøtte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.