BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilbyr Windows-drift med frihet og fastpris

Intility tilbyr fastpris på Windows-drift, selv om de lar hver bruker installere alt de vil.

31. aug. 2007 - 07:26

Å drifte store Windows-miljøer kan være en dyr affære. Mange har gitt opp å gjøre det selv, og har isteden satt det ut til en ekstern driftsleverandør. Utfordringen de da møter, er som regel at driftsleverandøren krever et stramhardt regime der alle brukerne kjører på samme maskinvare og samme programvare.

Det samme gjør større bedrifter med egen IT-avdeling som tar seg av driften. Erfaringene mange har gjort seg er at jo mer man lar brukerne få lov til å styre som de vil, jo verre blir det å drifte systemet.

Intility er en driftsleverandør som ikke krever at kundene har standardisert systemene sine. De lar kundene være lokale administratorer på egne PC-er, men tilbyr allikevel full drift til fastpris per bruker, per måned.

– Vi mener vi er så gode på drift at vi håndterer også brukere som installerer i hytt og pine, og det gjør de, sier Trygve Skibeli, teknologisjef i Intility, til digi.no.

Med en slik uttalelse skaper han stor fallhøyde for seg selv og sitt selskap, men han viker ikke en tomme: Kundene får fastpris og lov til selv å bestemme om hvorvidt brukerne skal få være lokal administrator eller ikke.

– Brukerne får være lokal administrator, men hvis kundene ber oss om å legge begrensninger, så gjør vi det, sier Skibeli.

Han hevder at det ikke lengre er så farlig om kundene har et helt standardisert miljø, så lenge det i all hovedsak kjører på Windows. En av årsakene er at det knapt selges PC-er lengre som ikke dekker minstekravet de stiller.

– Før byttet vi PC uansett, nå ser vi an og så lenge den dekker minstekrav, så bytter vi ikke, sier Skibeli.

Så lenge kundene kjører på Windows, er ikke Intility så opptatt av om de har installert det selv, om det kom med maskinen i form av en OEM-lisens eller om det er norsk eller engelsk utgave av operativsystemet.

– Vi standardiserer på et høyere nivå. Det skal være Windows XP, eventuelt Windows 2000 men ikke NT. Vista er også støttet, men det er ikke så mange som er på det ennå. Vi anbefaler å bli på XP, med mindre du har spesielle behov for Vista, sier Skibeli.

Intility ble startet i 2000 og gikk gjennom noen tøffe oppstartsår. Stepstone-gründer Erik Bakkejord investerte noe av gevinsten sin fra rekrutteringsselskapet i slutten av 2001, og tok samtidig over som administrerende direktør.

I fjor omsatte selskapet for 75,3 millioner kroner, og av det ble det liggende igjen et overskudd på 11,8 millioner. Inneværende år ligger an til å bli enda bedre.

– Vi omsatte for litt i overkant av 40 millioner i første halvår, sier Skibeli.

Det er gode tider for norsk IT-bransje for tiden, og Intility kunne relativt enkelt ha tjent disse kronene på å selge konsulenttimer til de mange bedriftene som skriker etter kvalifisert IT-personell. Skibeli hevder imidlertid at fakturerte konsulenttimer bare utgjør en liten brøkdel av selskapets omsetning.

– Vi har ikke eget konsulenthus, vi selger driftskonseptet, sier Skibeli.

Intility mener at de ikke ville vært troverdige hvis de satset på utbredt konsulentvirksomhet ved siden av IT-drift. Kundene skal vite hva det koster, og allikevel få det de trenger.

– Det er betryggende for kundene våre å vite hvor de har oss. Det som er viktig for oss er at det skal være forutsigbart, derfor er det ikke rene konsulenter hos oss, sier Skibeli.

Intilitys forretningsmodell baserer seg på å tilby en fast pris per bruker per måned, og for å klare det samtidig som de gir brukerne en stor grad av fleksibilitet, har de bygd et eget driftskonsept med utgangspunkt i forskjellige spesialiserte driftsprogrammer.

Intility installerer det de kaller en lokal driftsprobe ute hos kundene. Det er en server som har en rekke driftsrelaterte programmer installert, og som driftes fra Intilitys kontor. På serveren ligger blant annet en lokal kopi av Active Directory, et system for programvaredistribusjon, overvåkningsløsning, systemer for nettbasert backup og flere andre driftsrelaterte løsninger. Selv om kunden har en egen IT-avdeling, får de ikke administrator-tilgang til denne serveren.

Serverne som Intility tar ansvaret for er stort sett generell infrastruktur. Applikasjonsservere forblir ute hos kundene, og de tar ofte ansvaret for å drifte de selv.

– Exchange er den eneste applikasjonen på det sentrale driftssenteret, sier Skibeli.

Intility tar heller ikke ansvaret for systemer som faller utenfor deres kjerneområde.

– Vi har kunder som kjører Linux i nettet sitt, men vi tar ikke ansvar for det, sier Skibeli.

Det er mange små kunder som kjøper tjenesten av Intility. Snittkunden har 20 til 25 ansatte, men det er flere med færre enn 10 og den største har mer enn 500 ansatte. De store kundene har egen IT-avdeling, men ifølge Skibeli opplever de ikke å ha motstridende interesser.

– Kunder med egen IT-avdeling er mer opptatt av sine egne applikasjoner, sier Skibeli.

Det er en skillelinje som Intility er fornøyd med. De lar kunden selv bestemme hva slags applikasjoner de vil kjøre, både på serverne og på klientene.

– Vi gir råd, men de tar beslutningen selv, sier Skibeli.

Fastpris blir det uansett, og regnskapstallene viser at Intility klarer å tjene penger på Windows-drifting uten å måtte ty til rigid standardisering eller nedlåste maskinkonfigurasjoner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra