BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilslutning til Alcatels forsvarssalg

Alcatel STKs ekstraordinære generalforsamling ga mandag sin tilslutning til salget av det norske selskapets forsvarsenhet til det franske morselskapet Alcatel Alsthom. De norske minoritetseierne krevde ny, uavhengig prisvurdering.

Frode Eriksen
5. mai 1998 - 09:54

Den ekstraordinære generalforsamlingen ble innkalt fordi en stor del av Alcatel STKs norske minoritetsaksjonærer, som representerer 16,5 prosent, var usikre på om salgsprisen på til sammen 344 millioner kroner avspeiler selskapenes markedsverdi. Kritikerne mente salget innebar en forskjellsbehandling av aksjonærene. Styret bestrider dette og avviser påstandene om at de ikke har informert aksjonærene på korrekt måte.

Minoritetseierne fryktet at Alcatel STK ikke ville kjempe for å få en høy pris når de solgte via sitt eget morselskap. Videre ble Alcatel STK kritisert for dårlig informasjon til aksjemarkedet. Minoritetsaksjonene teller blant annet DnB, K-fond, Vesta, Gjensidige, Orkla og Folketrygdfondet.

- Vi tar den kritikken som er fremkommet alvorlig. Det er likevel mitt syn at vi har gjort et godt arbeide i forbindelse med salget, sa styreformann Fredrik Thoresen.

Bakgrunnen for salget er at Alcatel Alsthom, som eier 81 prosent av Alcatel STK, planlegger å la de norske bedriftene inngå i en omfattende samordning med den franske forsvarsgiganten Thomson CSF. Det skjer ved at bedriftene selges til Alcatel Alsthom, for videre salg til Thomson. Dette vil skape to nye, store internasjonale selskaper innen henholdsvis forsvarskommunikasjon og romfart. Alcatel Alsthom vil få aksjer i Thomson i forhold til de verdier Alcatel tilfører de sameide selskapene.

- Dermed hadde så vel Alcatel STK som de norske minoritetsaksjonærene felles interesse av en høy salgspris, sa Aamodt. Styremedlem Bjarne Gravdahl, som er tidligere administrerende direktør i Raufoss støttet salget. Han mener fremtiden gir svært trange kår for små aktører i den europeiske forsvarsindustrien.

Ifølge Alcatel STKs styreformann opererer forsvarsdivisjonen i et usikkert marked, med høy risiko og utilfredsstillende lønnsomhet. Da det ble aktuelt å selge forsvarsdivisjonen og Alcatels eierandel i AME Space ba styret Karl Johan Fonds gi en uavhengig vurdering av selskapenes verdi.

- Salgsprisen vi oppnådde lå til dels betydelig over fondsselskapets vurdering. Vi har fått en svært god pris, sa Thoresen. Salgssummen lå omkring 70 millioner kroner over vurderingen. Den norske forsvarsdivisjonen vil nå inngå i et større europeisk forsvarsselskap, og det vil være en fordel for AME Space at selskapet inngår i en stor romfartsenhet, mente han.

Alcatels forsvarsdivisjon har 280 ansatte. Divisjonen omsatte i 1997 for 444 millioner kroner og hadde et resultat på ca 10 millioner. AME Space har 120 ansatte. Horten-selskapet hadde i 1997 driftsinntekter på 97 millioner og et resultat på 2 millioner. Alcatel Telecom Norway eier 50.1 prosent av aksjene, mens franske Alcatel Espace eier de øvrige 49.9 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra