JUSS OG SAMFUNN

Tim Berners-Lee får global entreprenørpris

Briten som regnes som grunnleggeren av World Wide Web har mottatt et globalt stipend for sitt banebrytende arbeid. - Det foregår mer i samfunnet enn bare aksjeopsjoner og børsintroduksjoner, sier Stargazers formann i forbindelse med tildelingen.

Herman Berg
21. des. 1999 - 14:24

Engelskmannen Tim Berners-Lee jobbet i Genève som programmerer mot slutten av 1980-tallet. Ved CERN, det europeiske senter for kjernefysisk forskning, fremmet han idéen om å tilføre det allerede eksisterende Internett et standard grafisk brukergrensesnitt og dokumenter med et felles hypertekstformat.

På det tidspunktet var Internett allerede et raskt ekspanderende internasjonalt nett mellom tusener av akademiske og forskningsinstitusjoner verden over. Problemet var at dokumentene manglet et fellesformat, og at forskerne ønsket seg en enkel måte å henvise til andre dokumenter. Berners-Lee løste begge disse problemene. Han viste hvordan enkle "tagger" - siden kjent som html (hypertext markup language) - kunne brukes til å gi tekst et felles utseende uavhengig av hva slags datamaskin den ble vist på. Han viste også hvordan hypertekst - nedfelt i protokollen http (hypertext transport protocol) - gjør det enkelt å legge inn pekere til andre dokumenter.

Berners-Lee måtte forsere flere hindre på veien før han kunne sette i gang sitt arbeid som kulminerte i opprettelse av W3C, også kjent som World Wide Web Consortium. Dagens teknologisjef i Opera Software, Håkon Wium Lie, står for et betydelig norsk bidrag til W3C i form av spesifiseringen av såkalte overlappende stilsett (CSS eller "cascading style sheets").

Briten utviklet den første nettleseren allerede i 1989, årstallet som i dag betraktes som starten på World Wide Web. Men to ganger fikk han tommelen ned for web-idéen i CERN. Senterets ledelse lot seg til slutt overbevise av en praktisk øvelse: Berners-Lee laget en hyperlenket webutgave av CERNs interne telefonbok med 10.000 navn.

Dermed fikk han klarsignal og resten utgjør den moderne historien om Internett. I likhet med mange andre milepæler stammer World Wide Web altså fra et brukermiljø, fjerne fra IT-bransjens sentrale aktører. Disse var ikke interessert i en utvikling som lot menigmann overkomme hindre som ulike kommunikasjonsprotokoller, dokumentformater, operativsystemer og så videre.

Ti år etter starten får han et 100.000 dollars stipend for sin jobb med world wide web. Berners-Lee får stipendet som en honnør for entreprenørånden han har skapt og som er til fordel for hele verdenssamfunnet. Den andre mottakeren av et like stort stipend, er Bill Shore, grunnleggeren av "Share Our Strength", en organisasjon som jobber for sultrammede over hele verden, skriver Reuters.

Det er Stargazer Foundation, en organisasjon med tilhørighet i Wien, Virginia, som deler ut stipendene. Prisen skal oppmuntre vinnerne til ytterligere innsats. Berners-Lee har i dag tilholdssted ved MIT i Massachusetts, Laboratory for Computer Science. Han er stadig sjef for W3C som setter standarder for webens teknologiske utvikling.

Og briten er minst like kjent for ikke ha dratt de store finansielle vekslene på webens utvikling som har ledet opp til børshysteri og fantasipriser på selv de minste internettselskap.

- Vi definerer entreprenørene til å være hvem som helst som har en visjon og gjør noe ut av den. Dette er ikke en pris for tidligere innsats, men en utmerkelse som skal gi dem ressurser og oppmuntre dem i den prosessen de har satt i gang, sier Stargazers formann, Arthur Bushkin, til Reuters.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.