BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tirsdag den 13. for mobilprodusentene

Motorola kutter jobber, Siemens flater ut, Alcatel stanser mobilproduksjonen for noen dager, og Ericsson spås kjempetap på mobiltelefonvirksomheten. Dessuten venter alle på Nokias resultatvarsel. I dag er slett ingen god dag for selskapene som lager mobiltelefoner.

Frode Eriksen
13. mars 2001 - 17:04
Motorola

For bare noen uker siden varslet selskapet om et mulig tap i første kvartal i år på grunn av lavere etterspørsel i USA.

Svenske Ericssons største marked er i USA. Nå kommer investeringsbanken Morgan Stanley Dean Witter med en prognose på at tapene på mobilsektoren har forverret seg fra åtte til 22 milliarder (svenske) kroner i år. Alle gevinstprognoser for det svenske selskapet reduseres fordi banken ikke tror selskapet får fram nye mobiltelefonmodeller raskt nok og blir sittende med gamle modeller.
Siemens AG mener veksten innenfor mobilsektoren vil øke med mer enn ti prosent i andre kvartal tross dystre signaler fra annet hold. Det skriver selskapet i en pressemelding.


Men det markedet først og fremst venter på er resultatvarselet fra Nokia. Stadig flere analytikere tror ikke lenger på Nokias prognose om at salget av mobilterminaler vil ligge på mellom 500 og 550 millioner i år. Siemens mener til sammenligning at salget for i år skulle ende på 450 millioner terminaler, og Ericssons prognose ligger på samme nivå.

Og om så skjer, vil neppe Nokia som markedsleder kunne komme helskinnet ut av det. Selskapet kommer med årets første kvartalstall den 20. april, men det kan være for lenge til for å tilfredsstille markedet. Spesielt for Nokia der 70 prosent av salget kommer fra terminalsiden.

Nokia har så langt presentert en formidabel utvikling: fra 1996 økte de verdien 43 ganger etter å ha tatt markedsandeler fra Ericsson og Motorola. Siden 1998 har selskapet hatt tetposisjonen og ligger i dag med en markedsandel på vel 32 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra