BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tjente 1,1 mrd. på NetCom-salg

Det danske teleselskapet Tele Danmark økte overskuddet før skatt med 90 prosent i fjor, inkludert blant annet gevinst fra salg aksjer i det norske mobilselskapet NetCom. Likevel var dette mindre enn forventningene i markedet og aksjen falt da resultatet ble kjent i formiddag.

Frode Eriksen
22. feb. 2001 - 13:29

Tele Danmark, som nå har byttet navn til TDC, leverte et overskudd før skatt på 12,3 milliarder danske kroner av en omsetning på 44,6 milliarder kroner. Omsetningen steg med 17 prosent, mens overskuddet steg med 90 prosent.

Konsernsjef Henning Dyremose måtte i år 2000 også konstatere at selskapets nordiske strategi fikk en smell ettersom selskapets tapte aksjemajoriteten i NetCom, som til slutt endte hos Telia. I august solgte selskapet sine aksjer både i NetCom og Telenordia.

Årsaken til det betydelige overskuddet kommer fra engangsgevinster fra salg av virksomheter. Hele 5,5 milliarder kommer fra slikt salg, der <FONT FACE="Arial,Sans-Serif" SIZE=2>NetCom-aksjene gav en gevinst på 1,1 milliarder, Telenordia 2 milliarder kroner, NSAB 260 milliarder kroner og Tele Danmark Marine 296 milliarder kroner.

Offentliggjøringen førte til et aksjefall i selskapet på 10 prosent, og skyldes at forventningene til overskuddet ifølge estimater fra analytikere samlet av SME i snitt gav 10,6 milliarder kroner, inkludert salgsgevinster på 4,1 milliarder kroner. Resultatet ekskludert engangsposter endte derfor på 6,2 milliarder kroner, ned med 0,3 milliarder kroner fra 1999.

- 2000 har vært et spennende år for TDC med en betydelig omsetningsvekst og kundetilgang. I løpet av de seneste 10 år har vi posisjonert konsernet som en konkurransedyktig tilbyder av kommunikasjonsløsninger i Europa, sier styreleder i selskapet, Knud Heinesen.

Omsetningsveksten kommer i hovedsak fra mobil og Internett. TDC Mobile International som inkluderer selskapets danske og internasjonale mobilaktiviteter økte omsetningen med 34 prosent til 16,6 milliarder. TDC Internett økte omsetningen med 47,7 prosent til 601 millioner kroner.

Konsernet satt med tilsammen 11,5 millioner kunder ved utgangen av år 2000, hvorav 4,8 millioner var mobilkunder.

Tele Danmark eier også 54 prosent i ElTele Øst, som ifølge børsmeldingen til Tele Danmark endte 2000 med en negativ EBITDA på 75 millioner og et resultat på minus 84 millioner kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra