BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tormod igang med ildprøven

De neste tre ukene skal konsernsjef Tormod Hermansen og konserndirektørene Torstein Moland, Jon Fredrik Baksaas og Arve Johansen overbevise investorer om at Telenor-aksjen er en god investering. Forskjellen på en god og dårlig jobb kan være opptil 6 milliarder kroner til eller fra Telenors kasse.

Frode Eriksen
13. nov. 2000 - 13:34

Staten planlegger å selge inntil 372.151.899 Telenor-aksjer, hver pålydende mellom 50 og 68 kroner i form av en emisjon til nye aksjonærer. Blir alle aksjene solgt, vil dette gi en ekstrainntekt til Telenor på mellom 19 og 25 milliarder kroner. Før børsnoteringen verdsettes Telenor dermed til mellom 75 og 90 milliarder kroner. Etter børsnoteringen vil staten eie 79 prosent av selskapet og verdien fastsettes av børsen.

Målet for de fire Telenor-toppene når de skal farte land og strand rundt i Norge, Europa og USA for å snakke Telenor-aksjens sak, er å sørge for at tilliten til aksjen blir så sterk at selskapet kan prises i det øvre prisleiet som Nærings- og handelsdepartementet har satt sammen med sine rådgivere, det vil si opptil 90 milliarder kroner.

Skjer det, kan Tormod Hermansen konstatere at Telenor-kassa tilflytes 25 milliarder kroner. Dette er nok til å betale kjøpet av 53 prosent i det danske mobilselskapet Sonofon i sommer, og Telenors andel av den tyske mobillisensen som Viag Interkom kjøpte i august. Og enda er det et par milliarder til overs.

Det er fra og med i dag at institusjonelle investorer kan legge inn sine bestillinger på Telenor-aksjen. Og om alt går som forventet vil disse overta det aller meste av aksjene.

Om en går ut fra at 100.000 private aksjonærer kjøper aksjer i Telenor etter børsintroduksjonen, vil de kunne kjøpe aksjer for mellom 5.000 og 25.000 kroner og motta både en kontantrabatt og en bonusaksje for hver tiende aksje de eier etter det første året. I tillegg kommer 23.000 Telenor-ansatte i Norge og utlandet som alle kan kjøpe aksjer med rabatt opp til 75.000 kroner, godt hjulpet av et internt finansieringsprogram.

Dersom en tror at 100.000 nordmenn kjøper for halvparten av den rabatterte garanterte minsteposten, og tilsvarende gjelder for Telenors ansatte, vil private og ansatte eie aksjer for henholdsvis 1,25 milliarder og 1,72 milliarder, det vil si drøye 3 milliarder eller mellom 12 og 16 prosent av den totale aksjemengden som skal selges avhengig av hva verdien på selskapet blir. Salgsstart for folk flest er fredag den 17. november.

Første handledag for alle er 4. desember, og den endelige prisen på Telenor-aksjen blir fastsatt dagen før i samarbeid med hovedtilrettelegger Goldman Sachs International og DnB Markets.

Derfor er møtene som Tormod, Torstein, Jon Fredrik og Arve skal holde med institusjonelle investorer viktigst. Disse møtene starter i Oslo mandag, og fortsetter med Stockholm tirsdag, før København og andre Vest-Europeiske finanssentra som London, Paris, Frankfurt, Haag. Også New York i USA skal avlegges besøk.

I tillegg skal direktørene Jan Edvard Thygesen, Bjørn Brenna og Morten Karlsen Sørby arrangere folkemøter i åtte større byer; Bergen, Bodø, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø, mens folk som bor i mindre byer og tettsteder som Alta, Arendal, Drammen, Fredrikstad, Førde, Haugesund, Skien, Steinkjer, Tønsberg og Ålesund, kan bli informert via videokonferanse fra Oslomøtet senere i november. Stavanger er først ute torsdag.

Assisterende pressetalsmann i Telenor, Steinar Ostermann, sier det er vanskelig å vite hvor stor interessen for folkemøtene blir, men sier at Stavangermøtet torsdag vil gi en pekepinn på hvilken interesse en kan forvente de sju andre stedene der Telenor møter folket, ansikt til ansikt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.