IT-NORGE

Tøyen - fra spøkelsessenter til gründerlandsby

– Antakelig den beste investeringen vi noensinne har gjort, sier Oslos næringsbyråd.

18. jan. 2016 - 14:31

TØYEN (digi.no): Kaster man et blikk fra veikrysset utenfor, der biler hvert år dannet kø for å levere selvangivelsen før fristen løp ut, der skatteetatens ansatte samlet inn papirbunkene i svarte plastsekker rett fra gata, er det lite som minner om fornying.

Men utsikten lyver. Bak den rødbrune fasaden åpenbarer det seg et revitalisert torg, der tiden ikke lenger står stille. Senteret er blitt modernisert de siste årene. Etter at ligningskontoret og Posten sa takk for seg har blant annet restauranter og livlige utsteder etablert seg her.

Dette er hjertet i det som skal bli hovedstadens nye gründerbydel, hvis IKT-Norges visjon blir til virkelighet.

– Tøyen er et fantastisk utgangspunkt. Det er et av områdene i byen hvor det skjer mye allerede, fortalte Heidi Austlid i IKT-Norge, under et folkemøte om Tøyen Startup Village.

Anslagsvis 300 mennesker hadde da trosset sprengkulden og fylte opp auditoriet i Hagegata 23 for å høre om vekstinitiativet.

Rimelig kontorplass

Om et drøyt halvår skal opptil 200 gründere få leie seg inn og veksle på de 100 tilgjengelige fleksiplassene. Målet er å åpne samtidig med Øyafestivalen i august.

Selvsagt er det ikke gratis, men inngangsbilletten skal være lav. Det ble antydet rundt 1.000 kroner måneden for en plass i kontorfellesskapet i de øverste etasjene i «tårnet» på Tøyensenteret. Lokale initiativ og tidligfase oppstarter stiller først i køen.

Og de må regne med å bidra til fellesskapet. - Det ligger en forventning om at alle som får plass også må bidra tilbake, sa IKT-Norges direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen.

Fredrik Syversen i IKT-Norge er prosjektleder for arbeidet med å gjøre Tøyen til gründerbydel - etter inspirasjon fra Hackney i London. <i>Bilde: Pressefoto</i>
Fredrik Syversen i IKT-Norge er prosjektleder for arbeidet med å gjøre Tøyen til gründerbydel - etter inspirasjon fra Hackney i London. Bilde: Pressefoto

Noe for alle

Det ble også påpekt – flere ganger under møtet – at dette er et tverrfaglig initiativ og slett ikke bare for IT-relaterte oppstartbedrifter.

– Jeg tror de fleste vil være IT- eller IKT-relaterte, men for oss er det viktig å kommunisere en bredde. All gründervirksomhet er velkommen, sier næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) til digi.no.

Oslo kommune støtter prosjektet økonomisk med 1 million kroner i årets budsjett. Det kommer i tillegg til midlene som ligger i Tøyenløftet, der hovedstaden og staten begge spytter inn 25 millioner kroner årlig for å skape et bedre bomiljø i bydelen.

Pengene tonet han kraftig ned. Det viktigste politikerne kan gjøre er å knytte kontakt mellom gründerbedrifter og samarbeidspartnere, mener Lippestad og nevner blant annet kunnskapsmiljøene, universiteter og forskning.

– Dette er antakelig den beste investeringen vi noen gang har gjort. I løpet av seks måneder er det 200 mennesker som starter med gründervirksomhet i disse lokalene. Ikke alle kommer til å bli levedyktige selskaper, men en del vil greie det, sier næringsbyråden til digi.no.

Vekstbyen

Informasjonsmøtet fredag trakk fulle hus.
Tidligere i et innlegg på scenen fortalte han at Oslo er Europas raskest voksende hovedstad. De neste 15 årene går vi fra 650.000 til 800.000 innbyggere. Det i en tid i landet hvor mye tradisjonell industri som oljebransjen og tilhørende næring er i nedgang.

– Da er det utrolig viktig å støtte opp under gründerskap og folk som skaper sin egen arbeidsplass, mente Lippestad.

Noen oppstartlandsby eksisterer ikke i dag. En realiseringsstrategi er derimot på plass. Det viktigste nå er at eiendomsselskapet Entra har stilt ledige, nyoppussede lokaler til rådighet.

Dersom dette blir en suksess, så er det muligheter for ytterligere ekspansjon i området – som ligger 2-3 minutter med T-banen unna Oslo S.

– Det er avdekket en enorm mulighet for ekspansjon i området. Bortimot 100.000 m2 kan benyttes dersom dette blir en suksess. For gründere er det ikke bare kontorplass som er viktig. De må ha et sted å bo, et sted å levere ungene i barnehage, men spesielt bolig er viktig hvis man skal klare å tiltrekke seg flinke folk fra utlandet, sier Geir Lippestad.

I så fall snakker vi ikke lenger bare om Tøyen Torg, men også bygningsmasse i omkringliggende gårder blant annet i Borggata og Kjølberggata.

Det er fortsatt mulig å påvirke prosjektet. Fremover jobbes det med å ferdigspikre både ambisjoner og tiltaktspunkter. En rekke workshops knyttet til realiseringen av Tøyen Startup Village blir holdt fra neste måned og frem mot våren. Et eget nettsted toyenstartupvillage.no ble åpnet fredag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.