BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tre typer klienter for Notes

På sitt store kunde- og pressearrangement i Orlando har Lotus lagt fram en allsidig klientstrategi der Domino-tjeneren åpnes for konkurrerende klienter og tre ulike typer Notes-klienter.

Eirik Rossen
18. jan. 2000 - 10:38


Jeff Papows


Les fra første dag på Lotusphere:
8,5 millioner nye Notes-brukere i fjerde kvartal
Tre typer klienter for Notes
Øyeblikksmeldinger integreres i Notes-klienten
Raven lansert i Orlando
Et vell av produktnyheter fra Lotus

Tankegangen ble presisert av nestkommanderende Mike Zisman.

- Så tidlig som i 1996 fant vi ut at vår virkelige verdi så i vårt tilbud på infrastruktursiden, det vil si tjeneren som nå går under navnet Domino. Vi har følgelig konsekvent arbeidet for å åpne vår infrastruktur, slik at den kan gjøres tilgjengelig overfor andre klienter, for eksempel e-post-klienter og nettlesere. Det vi har erfart er at jo mer åpen vi gjør vår infrastruktur, desto mer populær blir vår egen klient. Vi tror at denne effekten vil vedvare. Å åpne tjeneren for flere klienter, vil akselerere etterspørselen etter vår klient.

Zisman gikk over til å skissere den nye fordelingen av Notes-klienten i tre ulike "klasser": den fullverdige PC-klienten, altså Notes R5, nettleserklienten som nå er døpt "iNotes", og en ny egen mobil klient døpt "Mobile Notes".

- Funksjonaliteten i Notes vil forbedres kontinuerlig. Blant nyhetene vi kunngjør i dag er en sterk forbedring av utskriftegenskapene i kalenderen, og en integrering av øyeblikksmeldingstjenesten SameTime.

Zisman definerte iNotes som alle egenskapene som gjør det mulig å få tilgang til en Domino-tjener gjennom en nettleser eller en Outlook-klient.

- En sentral ny egenskap her er replikering. Vi har laget noe vi kaller DOLS for "Domino Offline Services". Replikering av Domino-databaser vil gjøres tilgjengelig for både nettleser og Outlook. Vi ser på dette som svært viktig, siden replikering er det som gjerne oppfattes som juvelen i Notes-klienten. Men som jeg har understreket tidligere, tror vi dette faktisk vil øke etterspørselen etter Notes-klienten.

Mobilklienten Mobile Notes er absolutt påkrevet, siden Lotus erkjenner at det om to eller tre år vil være flere trådløse apparater enn PC-er med tilgang til Internett. Mobilklienten skal tilpasses alle slags trådløse apparater, fra Internett-telefoner og WAP-telefoner til lommemaskiner fra Palm og Psion. Det ble ikke gitt detaljer under talene. Men Zisman understreket hvor meningsløst det hadde vært hvis mobiltelefoner ikke hadde kunnet ringe til fastlinjetelefoner, og framhevet Lotus' rolle som infrastrukturbygger for å hindre noe så absurd fra å prege framtidens datakommunikasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.