FORBRUKERTEKNOLOGI

Treg start på videoleie over nettet

Utleie av video skal bli storbutikk for Telenor og NextGenTel, men foreløpig går salget tregt. Bransjen venter på nye mottakere.

4. mai 2004 - 09:37

IKT-bransjen har utpekt leie av video over internett som et viktig lokomotiv fremover. For det er bare video som virkelig utnytter en bredbåndslinje. Drømmen er å levere både telefoni, video og Internett over samme bredbåndslinjer.

Telenor og NextGenTel har derfor begge lanserte såkalt video-on-demand. Kundene på en internett-side velge film og få den avspilt over bredbåndslinjen med muligheter for å pause og spole. Den største fordelen er at du slipper to turer til videobutikken.

Det er et stykke frem til dette blir vanlige for den jevne bredbåndsbrukere og at video blir noen stor inntektskilde for Telenor og NextGenTel. Selskapene er forsiktig med tall, men deres tjenester blir begge levert samme leverandøren, SF Anytime. (Svensk film).

Tall digi.no har fått fra SF understreker at videoutleie over nettet foreløpig er i sin spede start.

- Telenor og NextGenTels kunder kjøper mellom 2000 og 5000 filmer eller TV-program i løpet av uken, forteller Johan Cramér, administrerende direktør i SF Anytime. Dette er ikke store tall, medgir Cramér overfor digi.no.

Tall digi.no har fått fra Telenor dokumenterer en av utfordringene for kundene. Folk vil se på film på TVen, ikke PCen og det er tungvidt å koble disse sammen. Det er derfor kanskje imponerende nok at 30 prosent av Telenors kunder har koblet de sammen.

Men Cramér er ikke misfornøyd.

- Salget går veldig mye bedre i Norge enn i Sverige uten at jeg har noen god forklaring på hvorfor. Vi er fornøyd med tallene nå, for dette er bare en start, dagens tjeneste skal innarbeide konseptet video-on-demand i markedet, sier SF Anytime-sjefen.

Han påpeker at video over Internett først blir stort når man får mottakerbokser som kobles rett til TVen. Boksene, som minner om kabel-TV-mottakere, kobles direkte til bredbåndslinjen og gir deg en meny på TV-skjermen når du skrur på boksen - du slipper surfing og annen PC-tukling.

- Slike bokser er i bruk i blant annet Lyse Energis nett i Stavanger, men vil dukke opp som tilbud fra bredbåndsleverandørene i løpet av høsten, spår Cramér. Boksene finnes, men i kombinasjoner med DVD-brenner og annet er de noe dyre, påpeker han.

En mottaker-boks som er begrenset til å dekomprimere et videosignal i MPEG2 eller Windows Media-format vil kunne komme i salg til rundt 1000 kroner, spår han.

Men det vil ta litt tid før Telenor og NextGenTel vil konkurrere på tid med videobutikkene.

- Videobutikkene er Hollywoods viktigste inntektskilde. Foreløpig får videobutikkene filmene tre måneder før oss. Vi får heller ikke filmer fra alle filmselskapene, forteller Cramér.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.