BEDRIFTSTEKNOLOGI

Trolltech angriper på Windows

Trolltech vil få utviklingsverktøyet Qt inn i Visual Studio for å nå fram til Windows-utviklere.

28. juni 2005 - 12:18

To år etter forrige versjon kommer Qt4. Dette er det norske programvareselskapet Trolltechs utviklingsplattform, en «utrolig viktig versjon», ifølge Trolltech-sjef Eirik Chambe-Eng.

– Det vanligste er at man pakker mer funksjonalitet som krever mer minne og andre ressurser i nye versjoner. Vi jobber heller for mindre minnebruk og at vektøyet skal være lettere å ta i bruk, sier Eirik Chambe-Eng.

Han mener dette er et bra trekk, selv om folk stadig får kraftigere maskinvare, og dermed kan takle mer krevende programmer.

– Hvorfor skal ikke de som kjøper seg nye maskiner dra nytte av den ekstra kraften selv? Du kjøper ikke Ferrari for å kjøre med stor tilhenger, spør Eivind Throndsen, produktsjef for Qt.

Kundene av Qt har bruk for den ekstra ytelsen til svært krevende jobber, mener han. Mange av dem driver i bransjer der ytelse er svært viktig, blant annet innen produksjon av spesialeffekter i Hollywood.

Pixar er blant selskapets 4.000 Qt-kunder, det samme er selskapet som lagde lavascenene mot slutten av storfilmen Ringenes Herre. Andre selebriteter på kundelisten er Skype og hjemlige Opera.

Qt har også kunder innen finans, fordi selskaper i denne sektoren gjerne trenger å holde mye data oppdatert samtidig.

– Kundene våre har gjerne ekstreme behov, enten ytelse eller kompleksitet eller kryssplattformkrav, forklarer Chambe-Eng.

Qt har mange brukere innen undervisning, på grunn av utberedelsen av Mac i denne sektoren og krav om å utvikle for både Mac og Windows.

Qt markedsføres som en utviklingsplattform der alle applikasjoner skal kunne oversettes automatisk mellom Windows, Linux og Mac OS, og fungere på alle plattformer.

Å lage denne funksjonaliteten er lang ifra enkelt. Trolltech regner seg ikke blant de mest effektive målt i antall kodelinjer per programmerer. Tvert imot skal det være lov å kaste koding som ikke er god nok.

– Det er ganske mye fikling, sier Throndsen.

– Vi pleier å si at vi gjør drittjobben for kundene, sier Chambe-Eng.

Jo mer heterogene plattformer folk må forholde seg til, jo bedre er det for Trolltech. Derfor er fremgang for Linux og Mac også bra for Trolltech.

At Apple nå planlegger å legge om til Intel-prosessorer ser Trolltech ikke som noen trussel om mindre plattformdiversitet. Tvert imot er det en mulighet, mener de, fordi Intel og IBMs prosessorer lagrer tall i minnet på ulike måter, noe mange ikke tar hensyn til.

– Dette har vi en innebygd sjekk for. Det demonstrerer fordelen med kryssplattform, sier Chambe-Eng.

Qt har vokst friskt de siste årene, og med den nye versjonen håper Trolltech å vinne mer innpass i Windows-miljøer. Dette gjør de blant annet ved å integrere Qt i Visual Studio.

– Vi gjør Qt tilgjengelig i Visual Studio så man kan designe grensesnitt for Qt i Visual Studio, sier Throndsen.

Dette skal gjøre det enklere for folk som kjenner Visual Studio å ta i bruk Qt, og slike brukere er det mange av.

Den store muligheten er på Windows, mener Chambe-Eng.

– Det er et teknologiskifte på gang nå, fordi Microsofts produkt MFC [Microsoft Foundation Class] er gammel teknologi som de fokuserer lite på. Kundene tvinges over på .Net eller Avalon, som er en del av Longhorn, når det kommer, sier Chambe-Eng og Throndsen.

I slike teknologiskifter der kunden uansett må lære noe nytt, er det gjerne muligheter for andre leverandører.

Et annet fremstøt med Qt4 går mot produsenter av rene serverapplikasjoner. Det kommer en egen spesialversjon for dette.

– Vi vil konkurrere med Java, og delvis .Net på dette, sier Chambe-Eng

Ny Qt-versjon vil også få konsekvenser for Trolltechs mobiloperativsystem, Qtopia. Qtopia har nemlig så langt vært basert på Qt2, men skal nå over på Qt4. Qt og Qtopia skal fungere sammen, slik at ting som lages på Qt også skal kunne fungere på Qtopia med samme generasjon, API-ene er de samme. Dermed kommer disse to i takt igjen, så utviklere kan bruke siste versjon av begge sammen.

Da digi.no snakket med Chambe-Eng for en drøy måned siden, meldte de at 60 selskaper utvikler dingser basert på Qtopia, hvorav 20 jobbet med mobiltelefoner. Nå er tallet økt til 70, hvorav nesten 30 lager mobiler.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.