JUSS OG SAMFUNN

Tror DVD-dommen vil ha liten effekt

En norsk programmerer med en sentral rolle i rettsakene om kopiering av DVD-filmer, tror forrige ukes forbud mot DVD-knekkeren DeCSS vil ha liten effekt.

22. aug. 2000 - 10:16
Frank A. Stevenson

2600erstattet

MPAAdigi.no

Electronic Frontier Foundation
Les mer om filmbransjen vs. 2600:
Hacker-nettsted fjerner DVD-lenker ...i teorien
Filmstudioene vant DVD-saken
DVD-rettsaken har startet


- Når du får et sint brev fra MPAA så er det lett å bli nervøs. Hvis du skal forsvare deg så betyr det enorme personlige omkostninger. Jeg vet at Jon Johansen har fått et slikt brev, akkurat som endel folk i Tyskland.

Problemet med dette er at dommen faktisk ikke gjelder utenfor staten New York, sier Stevenson til digi.no.

Han innrømmer at DeCSS godt kan brukes til piratkopiering av DVD-plater, men understreker at det finnes en rekke andre programmer som gjør det samme, mens DeCSS på sin side ikke var laget spesifikt til det formålet.

- Dette er en avgjørelse i lavere rett i New York, og den gjelder der. Det dreier seg om to separate dommer, en spesifikt for 2600, og en 'declaratory' for distribuering av koden. Men dette gjelder bare i Southern District of New York, mens det finnes noen og femti og en halv amerikanske stater pluss 99 land der det ikke gjelder, mener han.

Det finnes et uttall sider som ennå ikke har latt seg skremme av filmbransjens advokater, og som reklamerer for både DeCSS og andre teknologier som gjør det mulig å omgå kopieringsbeskyttelsen på DVD-plater.

Mange av lenkene er døde, noen leder rett til filmbransjens interesseorganisasjon MPAA, og endel leder til nettsider som tilbyr verktøy både for Windows, Linux, Mac og BeOS, både til å kopiere DVD-filmer og til å krympe dem ned på CD-er eller til distribusjon over datanettverk.

Det er fortsatt mulig å hente seg en utgave av Matrix, Fight Club, Existenz eller andre populære filmer på Internett, om man gidder å vente på nedlastingen og ikke har noe imot tyveri.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra