ANALYSER

Tror IT-bransjen vil ta igjen det tapte

Gartners analyse viser at få prosjekter sløyfes. De fleste blir bare utsatt.

15. mai 2009 - 08:22

Analyseselskapet Gartner har nettopp publisert en analyse av hvilken virkning den globale finanskrisen har på bedrifters pc-prosjekter. Analysen bygger på opplysninger innhentet rundt månedsskiftet februar–mars fra 475 IT-sjefer i bedrifter med minst 1000 ansatte, fra ni land: Australia, Brasil, Kina, France, Tyskland, India, Russland, Storbritannia og USA.

En del av bakgrunnen for undersøkelsen er den kjensgjerningen at bedriftsmarkedet for pc-er opplever et kraftig fall. Analysen tyder på at dette fallet vil prege hele 2009: 43 prosent av respondentene venter en nedgang i pc-kjøp i 2009 sammenliknet med 2008.

Gartner tror bedrifters samlede IT-investeringer i 2009 vil være 3,7 prosent lavere i 2009 enn i 2008, globalt sett. I hovedsak dreier kuttene seg om maskinvare – pc-er, servere, lagring, skrivere – der fallet ventes å bli 14,9 prosent. I 2010 vil de samlede IT-investeringene øke med 2,4 prosent – slik at nivået fortsatt ligger under det i 2008 – mens kjøp av maskinvare vil bare øke med 0,8 prosent.

Trøsten for IT-bransjen er at investeringene i hovedsak dreier seg om at prosjekter er utsatt eller trimmet.

Bare 12 prosent av respondentene sier de etter oktober 2008 har kuttet et planlagt pc-prosjekt, og 48 prosent sier at i hvert fall noen prosjekter vil kjøres som opprinnelig planlagt i 2009. Følgelig anbefaler Gartner at IT-leverandørene må være beredt på å kunne innfri ordrer etter hvert som det allmenne økonomiske klimaet bedrer seg.

Det er imidlertid store forskjeller landene i mellom. Optimismen er langt større i Kina og India enn i USA og Frankrike. Andelen respondenter som venter at storparten av deres pc-prosjekter går som opprinnelig planlagt er 85 prosent i Kina, 64 prosent i India, 29 prosent i USA og 18 prosent i Frankrike.

Det er også store forskjeller mellom bransjer. Bedrifter innen forsikring, media og forbrukertjenester er mest tilbøyelige til å kjøre pc-prosjekter som opprinnelig planlagt, mens teleselskaper, grossister, jordbruksbedrifter, gruveindustri og byggentreprenører er dem som ligger an til å ta de største kuttene. Innen finansielle tjenester er det nesten ingen som regelrett avlyser planlagt pc-prosjekter, og andelen som trimmer, utsetter eller kjører etter den opprinnelige planen er omtrent som for det globale gjennomsnittet.

Rapporten heter User Survey Analysis: The Impact of the Financial Crisis on Client Computing Projects, Worldwide, 2009.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.