ANALYSER

Tror på svakere IT-vekst

Gartner senker sine globale prognoser.

PRISPRESS er med på å senke årets omsetningsvekst for verdens IKT-omsetning, ifølge Gartner. Men det som er mindre godt nytt for leverandørene, tøffere konkurranse og lavere priser, kan derimot kundene glede seg over.
PRISPRESS er med på å senke årets omsetningsvekst for verdens IKT-omsetning, ifølge Gartner. Men det som er mindre godt nytt for leverandørene, tøffere konkurranse og lavere priser, kan derimot kundene glede seg over. Bilde: digi.no
1. juli 2014 - 06:51

Returen etter de siste årenes nedkjøling i IT-markedet lar vente på seg. Få måneder etter at Gartner trodde IT-slakken var forbi ser analysefirmaet seg nødt til å nedjustere årets prognoser.

For 2014 ligger det an til en global vekst i IKT-omsetningen på magre 2,1 prosent til 3 749 milliarder dollar. Så sent som i april trodde de samme analytikerne på 3,2 prosent vekst inneværende år.

At rundt en tredjedel av forrige vekstanslag uteblir forklarer de med reduserte forventninger til salg av enheter, herunder datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett – men også svekket omsetning av utstyr til datasentre og til en viss grad også IT-tjenester.

Prispress

– Prognosen for IT-forbruket er dempet av prispress som følge av økt konkurranse. Manglende produktdifferensiering og flere tilgjengelige alternative løsninger trekker også IT-forbruket ned på kort sikt, sier visepresident Richard Gordon i Gartner i en pressemelding.

En observasjon er tegn til svekkelse i det tradisjonelle servermarkedet, som følge av at kunder velger rimeligere alternativer enn tidligere.

Slik vil årets IKT-vekst fordele seg i de kategoriene Gartner finner det hensiktsmessig å inndele markedet i, ifølge analysen:

SVAKERE VEKST: Slik seg Gartner nå for seg at IKT-omsetningen vil utvikle seg de neste par årene. For året som helhet tror de nå på 2,1 prosent vekst. Det er 1,1 prosentpoeng svakere enn det analyseselskapet trodde i våres.
SVAKERE VEKST: Slik seg Gartner nå for seg at IKT-omsetningen vil utvikle seg de neste par årene. For året som helhet tror de nå på 2,1 prosent vekst. Det er 1,1 prosentpoeng svakere enn det analyseselskapet trodde i våres.

Smarttelefoner er blant produktene Gartner mener ligner for mye på hverandre. Da blir leverandørene tvunget til å konkurrere på pris. Sterk konkurranse blant skyleverandører er også med på å presse ned prisene, sier Gordon i et intervju med nettstedet V3.

Analytikerne i Gartner venter at trenden med lav vekst vil fortsette i et par år, og at omsetningen vil stabilisere seg på et sunnere og mer normalt vekstnivå i perioden 2015 til 2018.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra