BEDRIFTSTEKNOLOGI

Truer med rettssak for å unngå satellittraid

Aksjonærer i det konkurstruede satellittselskapet Iridium ser slett ikke på Craig McCaw som noen reddende engel. De liker dårlig "McCaws skambud" på selskapet og truer nå med å saksøke Iridiums hovedaksjonær, Motorola, dersom de selger satellittselskapet til den amerikanske mangemilliardæren.

Øystein Kvistad
14. feb. 2000 - 05:32

Det var i forrige uke det ble kjent at Craig McCaw ønsker å kjøpe
Iridium - samt selskapets gjeld på et titalls milliarder kroner - for 600 millioner dollar, eller nærmere fem milliarder kroner.

Dette oppfattes av enkelte Iridium-eiere som et skambud, selv om det vil føre til at McCaw befrir dagens aksjonærer fra en tyngende gjeldsforpliktelse.

Ifølge Bloomberg protesterer nå flere Iridium-eiere sterkt på McCaws oppkjøpsplan av det regelrett bankerotte selskapet, og vil mandag be en dommer om tillatelse til å saksøke Motorola, Iridiums iniativtaker og største eier (18 prosent).

I begjæringen, som ventes å bli reist i New York på morgenkvisten i dag (amerikansk østkyst-tid), påstår aksjonærene at Motorola har trukket ut flere hundre millioner dollar fra Iridium etter at selskapet ble kjent insolvent.

Tidligere har over 20 forskjellige grupperinger saksøkt Iridium og Motorola med påstand om at selskapene og deres respektive ledere med overlegg sendte ut villedende informasjon om Iridiums markedsutsikter og finansielle ve og vel.

Som digi.no kunne berette i forrige uke, ønsker Craig McCaw å sikre seg kontrollen over Iridium for en relativt lav pris for så sammen med andre investorer å gå inn med 20 millioner dollar i satellittselskapet for å sikre den

nødvendige finansieringen på kort sikt.

Iridium er insolvent og for tiden under konkursbeskyttelse mens eierne arbeider med løsninger for at selskapet skal kunne berges på en eller annen måte. Pengene tar slutt allerede i morgen (tirsdag 15. februar) og ny kapital må derfor inn i løpet av det nærmeste døgnet om selskapet skal unngå reell konkurs.

McCaw har tidligere gjort det klart at han sammen med andre også vil investere nærmere ti milliarder kroner for å overta kontrollen i et annet satellittselskap, ICO.

I likhet med Iridium har ICO planer om å tilby mobil- og satellittelefoni fra lavbanesatellitter. Det hører med til historien at også ICO for tiden er under konkursbeskyttelse.

Iridium skulle allerede i fjor skulle levere inntekter fra salg av samtaler via sine 66 lavbanesatellitter. Det har i ettertid vist seg å være et heller høytflyvende anslag...

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra