KARRIERE

Truer med streik for ubetalt overtid

Flere tusen ingeniører kan ende i streik dersom NITO ikke får det som de vil.

Riksmeglingsmannen må få frem en enighet mellom NHO og NITO. Hvis ikke blir flere tusen ingeniører tatt ut i streik.
Riksmeglingsmannen må få frem en enighet mellom NHO og NITO. Hvis ikke blir flere tusen ingeniører tatt ut i streik.

Årets lønnsoppgjør for NITO, som er landets landets største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med over 60.000 medlemmer, endte på 6,1 prosent.

Mange av NITOs medlemmer jobber i IT-bransjen med selskaper som blant annet Telenor, NetCom og Opera.

Men NITO er på ingen måte ferdig med forhandlingene. Nå krangles det om ordlyden i avtaleverket, og det er spesielt kravet til overtid for ledere og kompensasjon for reiser på egen fritid som det er store uenigheter om, forteller leder for NITOs forhandlingsutvalg Privat, Freddy Thorsen til digi.no.

For første gang siden 1992 har det blitt brudd i overenskomstforhandlingene mellom NHO og NITO i privat sektor.

– Nå går saken til Riksmeglingsmannen. Blir vi ikke enige der kan det bli streik for mange tusen ingeniører, sier Thorsen.

Reglene for overtid er klare, men overtidsregelen er unntatt for ledere med personalansvar og dem med spesielt frie stillinger. Disse anses for å ha en såpass stor grad av fleksibilitet og god lønn at overtid kompenseres av disse godene.

Regjeringen ønsker å stramme inn bestemmelsene i arbeidsmiljøloven for arbeidstakere med uavhengige stillinger. Det er dette punktet som kan utløse streik mellom NITO og NHO.

Å sette overtid på alt fra kundepleie som middager eller fotballkamper på kvelden, reiser og seminarer kan bli en vanskelig og kostbar kabal.

Det finnes dessverre fortsatt cowboyer som ikke gir sine ansatte de goder de har krav på - 90 prosent av våre medlemsbedrifter har ryddige avtaler, men det finnes dessverre fortsatt cowboyer som ikke gir sine ansatte de goder de har krav på, framholder Thorsen.

Allerede da partene møttes i midten av september ble det raskt klart at det var langt frem til en enighet.

- Dette var den «trangeste» åpning av forhandlingene siden 80-tallet. Selv enkle tekstrevisjoner ment som ren modernisering av språket, ble blankt avvist av NHO, sier Freddy Thorsen.

Partene ble da enige om en «time-out »til mandag 13. oktober uten at det hjalp og halv åtte i går ble det brudd i forhandlingene.

Videre saksgang vil nå normalt være at partene møtes hos Riksmeglingsmannen for megling etter innkalling. Oppnås ikke enighet etter fastsatt meglingsperiode, kan forhandlingene ende i streik.

NITO anbefaler derfor sine bedriftsgrupper i NHOs medlemsbedrifter å gjøre seg kjent med NITOs konfliktberedskap på NITOs nettsider.

I IT-bransjen er det svært mange som har det man kaller uavhengige stillinger som for eksempel konsulenter. Disse har i utgangspunktet en god lønn som i beste fall kan strekke seg til over millionen.

Forbundsleder Kjell Flagstad i IT-Forbundet har tidligere anslått til digi.no at over halvparten av IT-ansatte ikke får overtidsbetaling.

NITO kan få god hjelp fra en en fersk dom i sommer som kan sette strengere krav til overtidsarbeide.

Lagmannsretten har dømt en IT-bedrift til å betale vel 225.000 kroner for overtiden til en utviklingsleder.

Arbeidsgiver mente at den ansatte ikke hadde krav på overtidsbetaling fordi han hadde en ledende og selvstendig stilling, men dette holdt ikke i retten, melder magasinet Arbeidsmiljø.

Saken gjaldt en utviklingsleder, og arbeidsgiver viste til at vedkommende hadde ansvar for andres arbeid og at han selv satte milepæler for arbeidet sitt. Han var heller ikke pålagt å jobbe overtid. Arbeidstakeren argumenterte på sin side med at han arbeidet på lik linje med de andre utviklerne i avdelingen, han hadde ikke lederfunksjoner og heller ikke personalansvar. Han jobbet i prosjekt og var styrt av sine omgivelser.

Ifølge Lagmannsretten er det arbeidets reelle innhold som avgjør om en stilling kan betraktes som ledende og selvstendig. I dette tilfellet hadde ikke arbeidstaker budsjettansvar og personalansvar, skriver Arbeidsmiljø.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet foreslår to alternativer til nye overtidsregler.

Den ene er å gjøre arbeidstidsbestemmelsene fullt ut gjeldede, men at unntaket må nedfelles i en avtale mellom partene. Den andre er at arbeidstakere i særlig uavhengige stillinger fortsatt skal være unntatt for enkelte av bestemmelsene når det gjelder arbeidstid, men at øvrige bestemmelser skal gjelde. Det kan for eksempel være at uavhengige konsulenter ikke blir omfattet av reglene om søndagsarbeid.

Regelen for overtidsarbeid er at det ikke må overstige ti timer i løpet av uka, 25 timer i måneden og 200 timer per år. Er en bedrift bundet av tariffavtale, kan bedriften og de tillitsvalgte avtale overtid utover disse grensene, men aldri mer enn 300 timer i året.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.