BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tung allianse mot Windows CE

Nokia, Ericsson og Psion har gått sammen om å opprette selskapet Symbian, som skal fremme bruken av Psions EPOC-operativsystem i mobile kommunikasjonsprodukter. EPOC vil dermed stå mye sterkere i kampen mot Windows CE. Også Motorola slenger seg på toget.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. juni 1998 - 13:28

Symbian har som mål å ta en ledende rolle i markedet for trådløse informasjonsenheter. Dette vil Symbian gjøre gjennom å akselerere tilnærmingen mellom mobil databehandling og trådløs teknologi, samt muliggjøre aksess til Internett, meldinger og informasjon, alt i en enhet som får plass i en skjortelomme.

Nokia Communicator.
Nokia Communicator.

Symbian planlegger å lisensiere sitt EPOC-operativsystem til andre produsenter av smarttelefoner og såkalte kommunikatorer. EPOC er et ikke-proprietært, skalerbart operativsystem for mobile, trådløse informasjonsenheter og tilbyr funksjonalitet som skreddersøm av brukergrensesnitt, fargestøtte og Internett-støtte. I tillegg vil teknologier som Java, WAP (Wireless Application Protocol) og Bluetooth, et nylig annonsert kortrekkende radiosignal (se relatert artikkel i margen til høyre), bli implementert i operativsystemet.

Psions formann, David Potter, sier at Symbian sikter mot å etablere Psions EPOC som en industristandard når det gjelder operativsystem for trådløse informasjonsenheter. Han sier også at de tre eierne av Symbian ser fram til at andre globale teknologiselskaper slutter seg til som investorer i Symbian. Psion vil fra starten av eie 40 prosent av Symbian, mens Ericsson og Nokia hver eier 30 prosent.

Allerede har Motorola undertegnet en avtale med Symbian, slik at EPOC kan brukes i Motorolas produkter.

Denne alliansen utgjør en stor seier for Psion. Det vil gi selskapet en betydelig større kundebase og finansiell tyngde. Psion har tidligere vært bekymret for å bli knust av Microsoft i konkurransen mellom EPOC og Windows CE. Nå har Psion fått flere viktige medspillere på laget.

Selskapene anslår at det vil være mer enn 600 millioner mennesker som bruker en eller annen form for mobiltelefon i år 2002.

(Kilder: News.com, Symbian, Ericsson, Motorola, Nokia, Psion)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.