FORBRUKERTEKNOLOGI

TV-boks klar med norsk TV-guide

Norske Seko Data slår Microsoft og blir den første stue-PC-en med TV-guide i Norge.

12. nov. 2004 - 10:35

I USA er måten man ser TV inne i kraftig endring. Selskaper som Tivo har gjort at stadig flere tar opp programmene de skal se og ser dem når de vil. Boksene kan enten hoppe over reklamene automatisk eller la brukeren hoppe fremover.

Dette er mulig ut fra to tekniske finesser: Den første er at TV-mottakere og stue-PC-er tar opp digitalt på en harddisk som er rask nok til å både ta opp og spille av samtidig. Den andre nødvendige komponenten er en såkalt elektronisk programguide.

TV-bokser og stue-PC-er i USA viser frem disse guidene på TV-skjermen og lar brukere velge hva de vil se på nå og hva de vil ta opp med et tastetrykk. Man kan altså bla seg gjennom en uke og hake av hva man vil ta opp.

Hittil har det ikke eksistert noen norsk elektronisk programguide (EPG), noe som blant annet stoppet lanseringen av såkalte Media Center PCer, en type PCer beregnet for bruk på stua med Windows Media Center Edition, en spesialversjon av Windows XP for bruk med fjernkontroll.

Satellitt- og kabel-TV-selskapene har EPG-er, men selger få enheter med opptaksmuligheter.

Nå blir gigantene slått av lille Seko Data fra Skedsmokorset. digi.no har tidligere omtalt deres kraftige Northern Lights stue-PC, en maskin som bruker Linux og en fjernkontroll for å ta opp video, vise bildesamlinger, spille av Internett-radio og mye mer. Boksen, på størrelse med en videospiller, vil koste 8000 kroner når den snart kommer i salg.

- Vi har gjort en avtale med Dagbladet om å servere deres TV-guide til på våre maskiner, forteller Seko Data-sjef Martin Anfindsen til digi.no. Når vi lanserer våre maskiner 18. november vil du kunne bla gjennom guiden og velge hva du vil ta opp.

Dagbladets TV-guide har oversikt over de fleste TV-kanaler som tilbys til norske kunder, inkludert Viasat og Canal Digital-kanalene.

Seko Datas avtale med Dagbladet understreker hvordan andre selskaper også kan gjøre det samme. Det eneste som mangler i forhold til amerikanske Tivo er en kategorisering av programmene. Med Tivo kan man be om å få tatt opp for eksempel alle naturprogrammer eller alle realityprogrammer uten å spesifisere hver serie og episode.

Seko Datas avtale på Dagbladet er det norske startskuddet for en ny måte å se TV på som kan komme til å bre om seg.

Anfindsen forteller at han også diskuterer med Dagbladet en mulighet for at brukere av Seko Data-boksen kan bruke Dagbladets filmguide. Dette vil la brukere som velger en film i TV-guiden få opp en full omtale av filmen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.