BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tynne klienter og gratis nettsider til skoleelevene

Microsoft, Telecomputing, Fastweb, Network Associates og Compaq er tidlig ute med julepresangene i år.

Einar Ryvarden
15. nov. 1999 - 13:13

På en pressekonferanse i formiddag offentliggjorde Kirke-, undervisnings- og forskningsminister Jon Lilletun et gavedryss fra databransjen til norske skoleelever. Sponsorgavene kommer i forbindelse med at innsamlingen av brukte PC-er nå offisielt er i gang.

Jon Lilletun.
Jon Lilletun.

Lilletun appellerer til næringslivet og ber dem nå å gi sine brukte PC-er til Alternativ Data, et selskap som samler inn maskiner, tømmer harddiskene for gamle data, installerer Windows og så fordeler maskinen ut igjen til skolene. For denne jobben tar de 1300-1500 kroner per maskin.

Skoleverket håper å få 8000-10.000 billige datamaskiner i løpet av neste år gjennom denne ordningen. Dette kan virke som et høyt tall, men bare forsikringsselskapet Storebrand resirkulerer 700-1000 PC-er i året. Men skoleverket tar ikke imot hva som helst - 100 MHz Pentium er minimumskravet, og endel bedrifter vil nok forsøke å holde på slike maskiner litt til.

For å utstyre disse maskinene har Lilletun sammen med Nasjonalt Læremiddelsenter inngått følgende sponsoravtaler:

- Microsoft gir bort 2000 Windows 98- og 2000 Works-lisenser. Sammen med rabatter på kjøp av nye lisenser hevder Microsoft at gaven har en verdi på syv millioner kroner.

- Network Associates gir vekk 32.000 lisenser på antivirus-programmet Dr. Solomon. Lisensene varer frem til 2003.

- Webhotellet Fastweb skal la alle grunnskole-elver opprette Internett-sider på deres server gratis. Brukerne får også gratis e-post og Internett-aksess uten grunnavgift.

Men selv om billigere maskiner er viktig, peker mange eksperter på at driftskostnadene er den største posten, særlig med et stort utvalg forskjellige maskiner. I dag offentliggjorde man derfor et prøveprosjekt med Compaq og Telecomputing om fjerndrift av PC-er med Windows Terminal Server på to skoler - såkalt ASP-drift.

Men under pressekonferansen sa Lilletun at han ikke så for seg noen storstilt bruk av fjerndrift.

- Vi satser på kursing av lærere. Det kanskje beste er å ha egne driftsfolk for skolene i hver kommune så lærerne kan fokusere på undervisning. Men vi ønsker ikke å bygge ut noen statlige driftssentraler - skolene skal bruke kommersielt tilgjengelige løsninger, sier Lilletun til digi.no.

Men på måten Lilletun avsluttet diskusjonen om tynne klienter kan man kanskje tolke ham dithen at han har et avslappet forhold til teknologi:

- Det var problemer i forhandlingene om tynne klienter og det hadde med statsråden å gjøre, sa han og så ned på sin omfattende mage.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.