BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tyvene låser opp din stjålne mobil

Nå må du passe bedre på mobilen din, for det hjelper ikke å sperre den etterpå. Tyver og helere låser mobilen opp med ny programvare.

24. aug. 2000 - 15:29




digitoday.no kan avsløre at det nå sirkulerer programvare på Internett for å endre IMEI-koden i 40 av de nyeste og beste mobiltelefonene til blant andre Ericsson og Nokia. Tyvene bruker den nye programvaren og spesialkabeler de kjøper over Internett eller lager selv.

Roger FinstadMajorstua PolitistasjonTostein Schjerven
Følg saken i digitoday.no:
Slik modifiserer tyven mobiltelefonen din
Eksplosjon i tyveri av mobiltelefoner
Tyvene låser opp din stjålne mobil
Tyveriene kunne vært unngått
Du må derfor begynne å passe bedre på telefonen din, for den er igjen het tyvegods.


digitoday.no har vært i kontakt med en heler som selger mobiltelefoner med endrede koder.
- Inntil nylig var det ingen som ville kjøpe stjålne mobiltelefoner, men nå selger jeg bra. Jeg tar i mot telefoner fra narkomane som vet at jeg kan endre kodene, sier heleren til digitoday.no.

Både Ericsson og Nokia bruker 15-sifrede koder. Mange kopierer IMEI-koden fra en annen lik telefon. digitoday.no kjenner ikke til om du bare kan taste inn en tilfeldig kode eller om bare noen koder er gyldige.

Foreløpig er det ingenting hverken mobiloperatørene eller telefonprodusentene kan gjøre. Kunnskapen er kjent og programvaren er spredd.

- Vi kjenner dessverre til muligheten av å endre IMEI-kodene, men kan ikke gjøre noe ennå, forteller både Esben Tuman Jonsen, assisterende informasjonssjef i Telenor Mobil og får følge av informasjonssjef Guri Wormdahl i Netcom.

Telenor og Netcom tror ikke dette er et utbredt problem ennå, men innrømmer at de ikke vet noe om omfanget, for ingen av dem leter foreløpig i sine IMEI-logger.
- Vi jobber med å få opp et system som kan lete etter juks, forteller Jonsen, men det er ikke så lett innrømmer han.

- Vi kan etter hvert begynne å søke etter telefoner med samme IMEI-nummer. Dessuten kan vi sammenligne telefoner som våre kunder bruker mot hva Nokia og Ericsson har valgt å bruke som nummerserie, sier Wormdahl til digitoday.no.

Men slike systemer vil ikke fange alle.
- Dette er egentlig mobitelefon-produsentenes problem, det er de som må lage nye systemer slik at man ikke kan endre IMEI-koder, mener Wormdahl.

Hverken Nokia og Ericsson har besvart gjentatte spørsmål digitoday.no har stilt til informasjonsavdelingene i de to selskapene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra