UKRAINA

Ukrainas største telenettverk er fortsatt ute av drift

Flere millioner Kyivstar-kunder er uten mobilnett to dager etter russisk dataangrep.

Kyivstar jobber fremdeles på spreng med å få opp nettet sitt etter dataangrepet mot selskapet tirsdag.
Kyivstar jobber fremdeles på spreng med å få opp nettet sitt etter dataangrepet mot selskapet tirsdag. Illustrasjonsfoto: Gleb Garanich/Reuters/NTB
14. des. 2023 - 15:36

To dager etter at et dataangrep slo ut tjenestene til Ukrainas største mobiloperatør Kyivstar, er flere millioner kunder fortsatt uten mobilnett. Selskapet har rundt 24 millioner abonnenter.

I hovedstaden Kyiv var det torsdag ikke tilgang til Kyivstar-nettet, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA. Selskapets nettsider er heller ikke tilbake som normalt etter det som mistenkes å være russisk sabotasje.

Jobber døgnet rundt

Går du inn på Kyivstars nettsider finner du nå en plakat som melder at talekommunikasjonen i nettet ble aktivert klokka 13 torsdag, men at tilgjengelighet og kvalitet vil variere.

Selskapet opplyser også at 93 prosent av hjemmenettverket er gjenopprettet.

– Teamet jobber 24/7 og gjør maksimal innsats for å sikre en stabil forbindelse i alle bygder. Å komme seg etter et storstilt hackingangrep er en kompleks prosess. Vi fortsetter å samhandle med SBU (Ukrainas sikkerhetsmyndighet) og andre statlige myndigheter for å finne ut av alle detaljene, skriver Kyivstar til sine abonnenter.

Ukrainas mobilapp som knytter sammen godt over 100 statlige tjenester blir nå fri programvare.
Les også

Ukrainas superapp blir åpen kildekode

– Vi må innrømme at dette angrepet brøt gjennom forsvaret vårt. Dette skjedde fordi kontoen til en av våre ansatte ble kompromittert, og fienden var i stand til å komme inn i selskapets infrastruktur. En etterforskning av dette pågår, sier Kyivstars administrerende direktør, Oleksandr Komarov, til nettavisen Ukrainske Pravda.

I følge Komarov skyldes ikke angrepet noen teknologisk svikt i Kyivstars systemer. Han antyder overfor nettavisen at en ansatt har blitt lurt til å gi fra seg påloggingsinformasjon, og sier at det i enhver organisasjon kan være mennesker som oppgir passord fordi «social engineering» fungerer bra.

Kyivstar-sjefen mener angrepet viser at selv den sikreste infrastruktur kan bli rammet, og forteller at selskapet har slått tilbake rundt 500 mer eller mindre alvorlige cyberangrep siden begynnelsen av Russlands fullskala-invasjon i februar 2022.

– En måte å krige på

Kyivstar mener angrepet ble utført av den russiske hackergruppa Solntsepek, som skal være knyttet til den russiske militære etterretningstjenesten, GRU.

– De gjorde dette for å sette den største telekom-infrastrukturen i Ukraina ut av spill. Målet deres er å skape mest mulig problemer, og å slite ned moralen til ukrainere. Dette er en av måtene Russland kriger mot Ukraina på, sier Komarov.

På en verdensmesse for mobilteknologi i Barcelona forrige uka ble det siste innen utstyr, programvare og KI-teknologi vist fram.
Les også

Frykter KI før valgår

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.