JUSS OG SAMFUNN

Unikt språk-geni på nett

Et lite programvareselskap har utviklet et program som kan lese og forklare ord hvor som helst på nettet, og ønsket informasjon spretter umiddelbart opp i et eget lite vindu når markøren peker på ordet.

Therese Werenskiold
25. nov. 1999 - 12:24

iFinger er en unik Internett-programvare som automatisk oppretter en kobling mellom et ord eller uttrykk på en hvilken som helst webside og et "oppslagsverk" (for eksempel ordbok, leksikon, avisarkiv eller børskurser). Programmet er funnet opp og utviklet i Norge av det lille selskapet HEP AS, og har allerede vakt internasjonal oppsikt.

Her kan du lese mer om HEPs partnere:


Alt brukeren trenger å gjøre er å peke på ordet, så spretter informasjonen opp på skjermen. Brukeren trenger ikke lete opp informasjon et annet sted på nettet, benytte søkemotorer eller liknende. Informasjonen er alltid tilgjengelig uansett hvilken webside brukeren befinner seg på.

Dette et lite program som brukeren installerer på datamaskinen sin (programmet kan lastes ned fra iFinger sitt nettsted, som skal være operativt om kort tid). Programmet kobles til nettleseren og ligger alltid klar til bruk. Informasjonen som iFinger viser kommer enten fra en server på Internett eller kan installeres direkte på brukerens maskin.

Daglig leder i HEP, Morten Hjerde forteller at en ordbok vil være naturlig å ha på maskinen. Da fungerer den også når man er koblet til nettet. For en stor database vil det være naturlig at det bare ligger en liten indeks på brukerens maskin, mens hovedinformasjonen kommer fra databasen på Internett.

Programmet finner automatisk ut hvilket språk det er på siden, og vil ikke slå opp en engelsk side i en tysk ordbok. iFinger analyserer også bøyningsformer slik at ordet "dynamically" slås opp som ordet "dynamic". Ifølge utvikleren er programmet også velegnet for mer spesialisert informasjon som medisinske eller juridiske databaser.

For å oppfylle ambisjonsnivået kreves betydelige ressurser.

- Selskapet har gjennomført en emisjon på 3,5 millioner kroner og det er planlagt en større emisjon i løpet av vinteren, sier Hjerde til digi.no.

- Foreløpig er det ingen som har liknende programvare, og kritiske suksessfaktorer er at folk er villige til å bruke det. Nå jobbes det på spreng for å gjøre avtaler med store innholdsleverandører.

HEP har også vært i kontakt med Patentstyret og ulike patentkontorer, men har fått til svar at slik programvare ikke kan patenteres. I hvert fall er det svært lite sannsynlig, mener Hjerde.

Selve programvaren iFinger skal være gratis for brukerne. Men programvare pluss et innhold (en database eller et oppslagsverk) må kjøpes av innholdsleverandøren. En bruker som trenger en ordbok kan kjøpe en iFinger-ordbok fra Kunnskapsforlaget eller andre som har gjort avtaler for å bruke teknologien.

Programmet kan brukes på alle typer tekst-dokumenter i Windows, og på alle typer nettlesere.

Faren for piratkopiering er tilstede, som med all annen type nettbasert programvare. Når man kjøper en ordbok kan den bare brukes på én maskin. Det finnes foreløpig ikke som passordbeskyttet program som brukeren kan ta med seg til en hvilken som helst maskin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.