JUSS OG SAMFUNN

USA delt i synet på Snowden

Et lite flertall mot altomfattende overvåkning.

Denne demonstranten på Union Square på Manhatten i New York 10. juni var ikke i tvil om hvordan folk bør stille seg til lekkasjen som Edward Snowden sørget for.
Denne demonstranten på Union Square på Manhatten i New York 10. juni var ikke i tvil om hvordan folk bør stille seg til lekkasjen som Edward Snowden sørget for. Bilde: Mario Tama/Getty Images / All Over Press
11. juni 2013 - 08:04

Washington (NTB-AFP-Reuters): Varsleren Edward Snowden hylles som patriot og stemples som forræder. En ny meningsmåling viser at amerikanerne er splittet i synet på USAs omfattende overvåking av internett.

52 prosent svarer at etterretningen ikke bør kunne overvåke alt folk gjør på nettet, selv om myndighetene mener det kan avverge framtidige terrorangrep.

Men et betydelig mindretall på 45 prosent mener omfattende innehenting av informasjon fra nettet kan aksepteres.

Snowden, som har jobbet for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), hevdet denne uken at USA følger med på «omtrent alt» som skjer på internett.

I tillegg har han avslørt at NSA har adgang til opplysninger om telefonsamtalene til millioner av amerikanere.

– Til verdens ende
Splittelsen blant dem som har deltatt i den nye meningsmålingen, gjenspeiles i uttalelser fra amerikanske politikere og engasjementet til Snowdens støttespillere.

– Jeg håper vi følger Snowden til verdens ende og stiller ham til ansvar for sine handlinger, skriver den republikanske senatoren Lindsey Graham på Twitter.

Han får støtte fra de demokratiske senatorene Dianne Feinstein og Bill Nelson, som begge kaller Snowden en forræder.

Samtidig har over 35.000 mennesker skrevet under på et opprop på internett med krav om at Snowden benådes.

På Facebook er det satt i gang innsamling av penger til Snowdens forsvar i en eventuell rettssak. Et par timer etter at innsamlingen startet, hadde det kommet inn en sum tilsvarende 46.000 kroner.

– Den viktigste lekkasjen
Enkelte amerikanske politikere er kritiske til opplysningene som er kommet fram om NSAs overvåking, og flere antyder at etterretningsorganisasjonen bør reguleres strengere.

– Ting som var riktig i ukene, måneden og årene etter 11. september, er kanskje ikke riktig i dag, sier den republikanske kongressrepresentanten Luke Messer til TV-stasjonen MSNBC.

Snowden får støtte fra flere tidligere amerikanske varslere, og mannen bak de såkalte Pentagon Papers, Daniel Ellsberg, mener 29-åringen har opptrådt patriotisk.

– I USAs historie har det aldri vært en viktigere lekkasje enn Edward Snowdens utlevering av materiale om NSA, skriver Ellsberg i avisa The Guardian. Ellsberg offentliggjorde selv hemmelige opplysninger om Vietnam-krigen på begynnelsen av 1970-tallet.

Nå sammenligner han USAs etterretning med sikkerhetstjenesten Stasi i det kommunistiske Øst-Tyskland før Berlinmurens fall.

Hylles av Assange
Også WikiLeaks grunnlegger Julian Assange gir full støtte til Snowden. Den amerikanske varsleren er en helt, mener Assange.

Assange oppfordrer folk over hele verden til å presse myndighetene i sine respektive land til å gi Snowden asyl. Samtidig hevder WikiLeaks' grunnlegger at han «indirekte» har vært i kontakt med den amerikanske 29-åringen.

Selv befinner Assange seg i Ecuadors ambassade i London, hvor han har oppholdt seg i nesten ett år. Årsaken er at han frykter å bli utlevert til USA og dømt for WikiLeaks' offentliggjøring av hemmelige amerikanske dokumenter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Hvor Snowden i øyeblikket befinner seg, er uklart. I begynnelsen av uken ble han intervjuet av The Guardian på et hotell i Hongkong, men ifølge ansatte på hotellet sjekket han ut allerede mandag.

Kampen mot terror
Mens Snowdens støttespillere mener avsløringene hans er av historisk betydning, viser den nye meningsmålingen at mange amerikanere godtar omfattende overvåking i kampen mot terrorisme.

Hele 62 prosent svarer at det er viktigere at myndighetene etterforsker mulige terrortrusler enn at de beskytter enkeltmenneskers privatliv.

Og 56 prosent mener det er greit at NSA sitter på telefonloggene til millioner av kunder hos teleselskapet Verizon, ifølge undersøkelsen som er utført av avisa Washington Post og Pew Research Center.

USAs øverste etterretningssjef James Clapper mener USAs elektroniske overvåking har avverget minst to terrorangrep. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra