BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA godkjenner eksport av 56-bits kryptonøkler

Tirsdag ble det kjent at et sveitsisk datateam har knekket en 48-bit kryptonøkkel på 13 dager ved bruk av 3.500 datamaskiner spredt rundt i Europa. Dette kommer i kjølvannet av at en datastudent knekket en 40-bit kryptonøkkel på under fire timer. Nå har de amerikanske myndighetene gitt klarsignal til at tre selskaper kan eksportere 56-bit-DES-algoritmen.

Jens Kanden
12. feb. 1997 - 12:00

Den amerikanske regjeringen har hatt en konsekvent - mange vil mene antikvarisk - holdning til eksport av kryptografisk utstyr. Hittil har det bare vært mulig å eksportere utstyr fra USA med opptil 40-bits kryptonøkler. I slutten av januar knekket en amerikansk datastudent en 40-bit kryptonøkkel i forbindelse med en konkurranse i regi av RSA Data Security. Han utførte bragden ved hjelp av 250 maskiner og gjennomførte operasjonen på under fire timer.

Tirsdag ble det kjent at et sveitsisk datateam knekket neste nivå i konkurransen, 48-bit kryptonøkkelen. Dette ble utført ved hjelp av 3.500 maskiner spredt rundt i Europa og tok 13 dager. For hver bit i en kryptonøkkel øker antall mulige kombinasjoner med en faktor av to. Derfor er 48-bit-nøkkelen to opphøyd i åtte (256) ganger vanskeligere å knekke enn 40-bit nøkkelen.

Nå har amerikanske myndigheter tillatt Digital Equipment, Cylink Corp og Trusted Information Systems å eksportere datautstyr med DES (Data Encryption Standard)-algoritmen som baserer seg på en 56-bit nøkkel. Selskapene anser dette som et første tegn til en mer fleksibel eksportpolicy fra de amerikanske myndigheter. Allikevel gjenstår den kontroversielle forutsetningen at produsentene må legge inn muligheter for at amerikanske myndigheter, ved rettslig kjennelse, skal kunne knekke koden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra