BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA: Hvert minutt teller i datakrimkampen

USAs visejustisminister James Robinson (bildet) mener alle land må samarbeide hvis datakriminaliteten skal bekjempes.

Therese Werenskiold
31. mai 2000 - 07:23
James RobinsonJustisdepartementetØkokrimOdd Einar Dørum
Les mer om konferansen her:
Hacker-jegere møtes i Oslo

Han trakk frem DoS-angrepene mot Yahoo, eBay, CNN og Amazon, samt Loveletter-ormen, som eksempler på at datakrim kan forårsake enorme økonomiske tap. I tillegg viser dette, ifølge Robinson, hvor avhengig verden er blitt av datamaskiner.

Robinson delte datakriminaliteten opp i tre hovedområder. Det første er der datamaskinen er selve målet for et angrep. Her handler det om ødelagt eller stjålet informasjon.

Det andre er at Internett i økende grad benyttes til kriminelle handlinger som svindel og spredning av barneporno. Det tredje er krypteringsteknologien, som gjør det mulig for kriminelle å skjule sporene sine.

- For USA er det en utfordring å rydde opp i dette, og utfordringene er først og fremst av teknisk art. Vi må også finne ut hvilke lover som gjelder, og eventuelt få til et samarbeid mellom så mange land som mulig for å imøtekomme behovet for like lover og sanksjoner. Det er også nødvendig å jobbe raskt, for hvert minutt som går, slettes viktige elektroniske spor i datakrim-saker, sa Robinson.

Ingen land kan møte dette alene, mener han. - Privat sektor må også ta ansvar og beskytte egne datanettverk. Dataskurkene respekterer ikke landegrenser, og det gjør nettet sårbart at de kriminelle kan kommunisere internasjonalt, og også gjemme sporene sine ved hjelp av internasjonal assistanse.

Robinson mener Oslo-konferansen, hvor politi- og justismyndigheter fra 33 land deltar, er et viktig skritt på veien mot et internasjonalt samarbeid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.