BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA vil igjen fengsle hackere på livstid

Kongressvedtaket om nytt sikkerhetsdepartement fikk i siste liten et tillegg som åpner for at hackere kan dømmes til livsvarig fengsel.

14. nov. 2002 - 09:29


Dette departementet skal samle ansvaret for 22 føderale institusjoner innrettet på å forsvare samfunnet mot trusler utenfra. I tillegg til Secret Service og kystvakten, skal også FBI-avdelingen for vern om den nasjonale infrastrukturen,
National Infrastructure Protection Centerinn under dette departementet.

Cyber Security Enhancement Act

Les også:

Siden CSEA er blitt en del av lovforslaget om nytt sikkerhetsdepartement, tvinges Senatet til å ta stilling til det.


Demokratene reagerte svært skarpt på utspillet, som ble kjent etter at det var satt strek for debatten. En av de ledende demokratene i komitéen for reformer i forvaltningen (Government Reform Committee), Henry Waxman fra California, sa til pressen at knapt et titalls representanter var klare over hva de egentlig stemte over.

Noe av det som sjokkerer personvernaktivister ved CSEA er at hacking vil kunne straffes med livstid dersom datainnbruddet setter andres liv i fare.

Et annet vanskelig punkt å svelge er at politiet trenger ikke gå rettens vei for å få utlevert mistenktes telefonnummer, IP-adresse, URL-besøk og e-postkorrespondenter fra teleoperatører og internettilbydere når det etterforsker et pågående dataangrep, en umiddelbar trussel mot den nasjonale sikkerheten, eller står overfor en situasjon med livsfare.

Slik informasjon skal gis umiddelbart. Tilgang til innholdet i samtaler og e-post vil fortsatt kreve en rettslig kjennelse.

Utenom CSEA, ble to andre momenter lagt inn i siste liten i vedtaket om å opprette et eget sikkerhetsdepartement:

  • Sikkerhetsdepartementet vil kunne avvike fra bestemmelser i en tidligere vedtatt lov som forbyr det offentlige å inngå kontrakter med amerikanskeide selskaper registrert i skatteparadiser.
  • Utstyrsleverandører som har kontrakter med sikkerhetsdepartement vil ikke kunne saksøkes av tredjepart. (Med andre ord: Pårørende kan ikke saksøke leverandører hvis utstyr ikke lyktes i å avsløre terrorister.)

New York Times
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.