BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA vil splitte Microsoft

USAs justismyndigheter tok fredag som ventet til orde for å splitte opp Microsoft i to konkurrerende selskaper. Flertallet (19) av delstatene som har saksøkt Microsoft, støtter departementet.

28. apr. 2000 - 23:07

Justisminister Janet Reno mener en oppsplitting av Microsoft er det eneste rette, og ikke minst et tiltak som vil føre til økt konkurranse for datagiganten som i dag har en tilnærmet monopolmakt innenfor PC-operativsystemer.

USAs justisdepartement vil dele Microsoft i to selskaper, ett for operativsystemer og ett for Office-programmene.

En må tilbake til oppsplittingen av telegiganten Bell i 1984 for å finne et tilsvarende inngrep fra statens side mot et privat selskap, skriver Wall Street Journal.

Fredagens forslag fra Janet Reno kom ikke som noen stor overraskelse på noen. Lekkasjene om hva Microsoft kunne vente seg var mange og detaljerte i amerikanske medier i timene før departementets formelle forslag ble fremlagt i 22-tiden fredag kveld, norsk tid.

I sin kjennelse 3. april i år fastslo dommer Thomas Penfield Jackson at Microsoft har brutt amerikanske antitruslover og misbrukt sin markedsmakt. Microsoft har sagt at selskapet vil bringe regjeringens forslag inn for retten, og den juridiske prosessen kan ta både måneder og år.

Microsoft vil holde en pressekonferanse i sitt hovedkvarter i Redmond i Washington natt til lørdag norsk tid, der selskapet vil gi sitt offisielle svar på myndighetenes forslag til inngrep.

Ifølge Renos forslag får ikke de to Microsoft-selskapene som blir resultatet av en eventuell splitting, lov til å gå sammen igjen før tidligst etter ti år. Microsofts kontantbeholdning på 21 milliarder dollar skal videre deles mellom de to selskapene fordelt etter deres nåværende omsetning, skriver Wall Street Journal.

Og ikke nok med det. Myndigheten ber også dommer Penfield Jackson om å ilegge Microsoft visse restriksjoner i den ankeperioden som ventes å komme (og trolig trekke i langdrag). Blant tiltakene som foreslås er å hindre Microsoft i å gjennomføre ymse eksklusive avtaler selskapet beviselig har inngått med enkelte aktører, avtaler som dommeren tidligere har erklært konkurransehemmende.

Microsofts gründer og styreformann, Bill Gates, og det øvrige styret i selskapet, vil desssuten kun få anledning til å eie aksjer i ett av de to Microsoft-selskapene, mens vanlige aksjonærer kan eie aksjer i begge selskap, foreslår myndighetene.

Microsoft har frist på seg til 10. mai til å svare på Janet Renos forslag, men selskapet har allerede signalisert at et forslag om oppsplitting er "for ekstremt", og at en vil kjempe hardt og lenge for å unngå en deling. Det ble klart tidligere i uka, da dommer Penfield Jackson tok til orde for en enda mer drastisk oppsplitting av Microsoft; å dele selskapets operative virksomheter i tre deler.

- Det er det mest uansvarlige over-streken-forslag jeg noensinne har hørt, repliserte Microsoft-sjef Steve Ballmer, som mener bevisene mot selskapet slett ikke er nok til å forsvare en oppbryting av selskapet.

Foruten søksmålet fra myndighetene, trues Microsoft av over 100 tilsvarende private søksmål.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra