RESULTATERFINANS

Usikkert rundt goodwill i EDB ASA

EDB ASA og Telenor Programvare gjennomførte i går den planlagte fusjonen og la i dag frem hyggelige regnskapstall i dag. Men det nye selskapet er usikre på hvordan de skal avskrive sin betydelige goodwill.

Einar Ryvarden
7. mai 1999 - 10:16

Med undertegnelsen av fusjonsavtalene mellom Telenor Programvare og EDB ASA, blir EDB ASA det tredje største dataselskapet i Norge. Totalt omsatte de to selskapene for 2,7 milliarder kroner og satt igjen med 129 millioner kroner etter skatt i fjor.

Bjørn Trondsen, tidligere Telenor Programvare-sjef, nå administrerende direktør i EDB, skal styre et selskap med 2.100 ansatte og en sammenslått omsetning på 2,7 milliarder i fjor. Dette gjør EDB ASA til en av de største børsnoterte it-selskapene i Norge, bare slått av Merkantildata og Netcom. Selskapet slår også IBM, Andersen Consulting og andre utenlandske konsulent og drifts-konkurrenter. (Se tidligere sak i høyre marg)

Selskapet la i dag morges frem førstekvartals-tall som viser en hyggelig utvikling. Selskapet solgte tjenester og programvare for 734 millioner kroner, en vekst på 19 prosent fra de to selskapenes salg hver for seg i fjor. Men EDB Asa tjener ikke så mye penger - selskapet satt igjen med bare 21 millioner kroner i først kvartal før skatt, selv om dette er en betraktelig forbedring siden i fjor.

I tillegg ruver en goodwill-post på 689 millioner kroner i regnskapet som styret ikke har bestemt seg for hvordan og når de skal avskrive. De nye avskrivningsreglene for goodwill kan føre til store skatteutgifter for it-selskaper og førte til at fusjonen Agresso, Visma og Software Innovation avlyste en fusjonsforhandlinger tidligere i vinter. Totalt innholder regnskapene i EDB ASA 689 millioner kroner i goodwill, noe som stammer både fra fusjonen i går og tidligere oppkjøp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.