BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ustabil kraftkar fra HP

Hewlett-Packards toppmodell innen bærbare PC-er, Omnibook 7100, svarer ikke helt opp til forventningene. Maskinen er omtrent like stabil som en danske på ski.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juni 1998 - 16:17
Toppmodellen HP Omnibook 7100 under testing. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Toppmodellen HP Omnibook 7100 under testing. Foto:  Harald Brombach

HP Omnibook 7100 blir av HP markedsført som en kraftig multimediemaskin for det øverste delen av markedet. Maskinen er såpass tung at den ikke egner seg for folk som er mye på farten, men er derimot beregnet for brukere som trenger en mobil maskin de kan flytte, for eksempel mellom hjemmet og arbeidsplassen.

Omnibook er utstyrt med en 14,1-tommers TFT-skjerm som gir en god arbeidsflate. Oppløsningen er 1024 x 768 med 32 bits fargedybde. Dette sørger et ATI 3D Rage LT Pro grafikkort med 4 MB SGRAM for.

Det er to ting, i tillegg til den store skjermen, som skiller Omnibook 7100 fra konkurrentene. Maskinen er utstyrt med forskjellige typer mus, både styrepinne og berøringsmatte, i tillegg til at man kan koble til en mus med USB- eller PS/2-grensesnitt. Det andre er den kombinerte CD-ROM- og diskettstasjonenheten. Svært praktisk og helt klart vektbesparende for dem som har behov for begge deler.

Maskinen vi testet var utstyrt med en Pentium II 266 MHz prosessor, 32 MB SDRAM, 6,4 GB harddisk, 24 X CD-ROM-spiller og Windows 95 OSR 2.5.

Maskinen veier omtrent fire kilogram inkludert CD-ROM/diskettenhet. Dette skyldes nok for en stor del den store skjermen, og at maskinen både har CD-ROM-spiller og diskettstasjon, men gjør maskinen for tung til å dra med seg overalt.

Vi testet maskinen i daglig bruk noen dager, men ble etter hvert rimelig frustrerte. Én årsak var at CD-ROM-spilleren falt ut omtrent hver gang vi startet maskinen på nytt, ja noen ganger falt den ut bare vi logget inn på nytt!

Samtidig fikk vi merkelig nok hele tiden kontakt med diskettstasjonen, som sitter i den samme enheten. Den eneste måten å få kontakt med CD-ROM-spilleren igjen, var å skru av maskinen helt, ta ut enheten og sette den på plass på nytt. Dette gjorde det etter hvert til et ork å bruke maskinen. Vi brukte den likevel lenge nok til at vi fikk et inntrykk av hvor lang batterilevetiden var. Ganske nøyaktig fire timer varte batteriet før det måtte lades opp, noe som stemmer ganske bra med hva HP oppgir.

Ytelsesmessig var maskinen mer enn tilfredsstillende. Men også under ytelsestestene opplevde vi problemer. Flere av testene i Winstone 98 nektet å fullføre, selv etter flere forsøk. Derfor har vi kun resultatene fra WinBench 98 testen:

Test HP Omnibook 7100 Tech ASUS Notebook Gjennomsnitt mobil P-II 266*
WinBench 98/Business WinMark 98 Graphics 116 88,5 96,5
WinBench 98/Business Disk WinMark 98 (KBytes/Sec) 1140 843 953
WinBench 98/High-End Graphics WinMark 98 136 99,4 Ikke tilgjengelig
WinBench 98/High-End Disk WinMark 98 (KBytes/sec) 2760 2260 Ikke tilgjengelig
WinBench 98/CPUmark 32 676 688 681
WinBench 98/FPU WinMark 1370 1370 Ikke tilgjengelig
WinBench 98/CD-ROM WinMark 98: Overall (KBytes/Sec) 1140 1240 1122

(* Kilde: Ziff-Davis)

Som vi ser, utmerker Omnibook seg ytelsesmessig - både når det gjelder grafikk og harddisk - med resultater godt over gjennomsnittet. Når det gjelder prosessorytelsen, er det vanligvis lite som skiller de forskjellige maskinene, selv om Omnibook 7100 kommer ut noe under gjennomsnittet. CD-ROM-ytelsen er også ganske gjennomsnittlig.

Vi regner med at den Omnibook 7100-maskinen vi testet, var et eksemplar HP har vært usedvanlig uheldig med - en typisk "mandagsmaskin". Likevel kan man spørre seg om ikke selskapet tester maskinene før de leveres. Så klare feil digi.no opplevde i sin maskintest burde enkelt kunne oppdages av produsenten.

Vår testmaskin koster 51.750 kroner eksklusiv mva. Sammenliknet med Tech-maskinen vi testet for en drøy uke siden, koster HP-maskinen nesten 20.000 kroner mer eksklusiv mva. Selv om maskinen fra HP har en del bedre ytelse, samt større skjerm og harddisk, er prisforskjellen himmelhøy. Med i beregningen bør man også tenke på at Tech-maskinen hadde 128 MB med minne, mens Omnibook-en bare hadde 32 MB. Mer tilgjengelig minne har stor betydning når man arbeider med flere applikasjoner på en gang. Dette kommer gjerne ikke så godt frem i ytelsestestene fra Ziff-Davis.

Konklusjonen må uansett bli at Omnibook 7100 - med utgangspunkt i de resultatene digi.nos testmaskin nådde - rett og slett ikke er verdt den prisen HP forlanger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.