BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utfordrer IBM og Sun med rimelig Itanium

Oppgradert HP-UX og nye Itanium-servere – blad og rack – utfordrer IBM og Sun på pris/ytelse.

16. feb. 2007 - 13:53

HP bidro i går med nyheter som stadfester at selskapet er med på bølgen med konsolidering av servere og virtualisering av datakraft og lagring. Operativsystemet HP-UX 11i er lansert i versjon 3, med løfte om gjennomsnittlig 30 prosent bedre ytelse, og utvalget av Itanium-servere er utvidet med to nye modeller, en bladserver og en rackserver.

HPs EMEA-sjef (Europa, Midtøsten og Afrika) for forretningskritiske systemer, Wolfgang Kocher, sier at HP med dette er i stand til å tilby løsninger for datasentraler som er både kraftigere og mer regningssvarende enn tidligere. Han argumenterer også for at løsningene gir bedre pris/ytelse enn tilsvarende fra IBM og Sun.

– HP er inne i en prosess der vi omstiller våre løsninger mot en nær framtid der datasentraler er automatiserte, og består av samordnede og rimelige komponenter. Vi kaller det «lights out computing». Det betyr at når maskinvaren er på plass i datarommet, slår du utstyret på, slår lyset av, og lukker døren bak deg. All drift skjer enten automatisk eller styres gjennom konsoller fra vanlige kontorarbeidsplasser. Den fysiske kontakten med maskinvaren er erstattet av en hund for å vokte døra, og en person som ikke trenger å gjøre annet enn å fore hunden.

Seks faktorer skal gjøre dette mulig:

  • standard-baserte skalerbare løsninger og tjenester
  • energieffektivitet
  • forent driftsmiljø for hele infrastrukturen
  • innebygget og proaktiv sikkerhet
  • optimalisert utnyttese av virtualiserte ressurser
  • automatisert rekonfigurering i samspill med forretningens krav

Ifølge Kocher bidrar lanseringen av HP-UX 11i v3 og de to nye Itanium-serverne til å fremme HPs innsats i alle disse seks områdene.

– Vi tror at konsolidering og virtualisering med HPs nye løsninger, både dem vi kunngjør i dag og dem vi lanserte i fjor høst, kan til sammen bidra til å minske kostnader til både innkjøp og drift. Vi tror utnyttelsen av servere, fra bladservere og opp til Superdome, vil kunne økes til opptil over 60 prosent, og at utnyttelsesgraden innen lagring kan økes til over 80 prosent. Vi tror den helhetlige ytelsen vil kunne økes med 20 til 35 prosent, og at lagringskapasitet per lagringsadministrator kan økes med 25 prosent.

Forbedringer av HPs Unix operativsystem, HP-UX 11i, står for mange av disse målene, i samspill med HPs virtualiseringsteknologi, Virtual Server Environment (VSE). Mens andre spår at HP er på vei bort fra Unix, og heller til å bli en Windows/Linux-bedrift, avsanner Kocher dette kategorisk.

– Unix er et sterk og lønnsomt forretningsområde for oss. Vi lanserer en stor oppgradering i dag, og vi kommer til å lansere store oppgraderinger av HP-UX rundt annet hvert år framover.

Økningen av systemytelsen med 20 til 35 prosent skyldes ifølge Kocher en lang rekke endringer som kunne utvikles etter at HP hadde fått operativsystemet til å virke på begge plattformene PA-Risc og Itanium. I tillegg til disse forbedringene kommer egenskaper som til sammen skal gjøre systemet mer fleksibelt, sikrere, mer tilgjengelig og enklere å drifte. I miljøer med nye og gamle plattformer kan PA-Risc og Itanium-servere driftes under ett.

Blant endringene som Kocher nevner spesielt:

  • Den teoretiske grensen for lagring er hevet til 100 millioner zetabytes.
  • Minne, prosessorer og I/O-kort kan installeres mens serveren er i drift.
  • Minne kan reallokeres på tvers av virtuelle partisjoner.
  • En egenskap døpt Dynamic Root Disk gjør det mulig å patche HP-UX mens systemet er i drift. Det går ut på at du går inn på en speilkopi av rootdisken, patcher, rekonfigurerer og sjekker at alt funker, og så starter maskinen med den nye disken.
  • Det er mer automatikk i tuningen av kjernen.
  • Lagringsenheter konfigureres automatisk straks de koples til.
  • Et nytt lagringslag i HP-UX forenkler administrasjonen av komplekse lagringsnettverk.

To nye servere

Den nye Itanium-bladserveren som HP kunngjorde, Integrity BL860c, er tilpasset det samme skapet som den såkalte C-klassen til Proliant, altså HPs Xeon-baserte bladservere. Det innebærer at man kan blande Xeon- og Itanium-servere, og blande bladenheter innrettet mot å være servere, lagringsenheter og arbeidsstasjoner i samme fysiske skap. Dette konseptet omfatter blant annet automatisk dynamisk justering av energibruk og kjøling, og lover opp til ti ganger bedre effektivitet på driftssiden.

BL860c erstatter HPs forrige Itanium-bladserver BL60p fra november 2005. I motsetning til forgjengeren, er den utstyrt med den nyeste tokjerne-utgaven av Itanium, Montecito. I forhold til forgjengeren er ytelsen doblet, og eiekostnadene halvert. Den kan ta opptil to Montecito-prosessorer, opptil 48 GB minne, opptil to disker, og har fire Gb Ethernet-utganger og tre utvidelsesspor.

Målgruppen er store datasentraler, gjerne med spesielle behov innen avanserte beregninger, og gjerne innrettet mot distribuerte applikasjoner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Rackserveren Integrity rx2660har nærmest identiske egenskaper med den nye bladserveren, men er rettet mot mindre miljøer. Ifølge Kocher dreier det seg hovedsakelig om økonomi: Kan man nøye seg med fire eller fem servere, er rackmodellen gunstigst, ellers er bladserveren mest egnet. Prisen på rx2660 starter på 3500 euro. Bladserveren starter fra 3000 euro, men krever det spesialiserte skapet for å fungere.

– Vi mener at rx2660 kan sammenliknes med Sun T2000 [med den spesielle åttekjernerede prosessoren] og med IBMs fireveis Power5+-server p510Q, sier Kocher. I SPECjAppServer2004-testen slår den disse i pris/ytelse, og den slår også IBM innen virtualisering. IBM-maskinen tillater opptil 40 mikropartisjoner, mens Integrity-modellen gir opptil 54 virtuelle maskiner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra