KOMMENTARER

Utnytter feilfiks til å hente tilbake brukere

Microsoft ripper opp i gamle synder, selv når de skal lappe et sikkerhetshull i Messenger.

13. sep. 2007 - 11:25

I dag morges møtte store deler av Norges PC-brukere en litt irriterende, men dog forstålig melding: Microsoft har lappet et hull i Messenger og tvinger alle til å oppgradere. Dette er i og for seg bra, selv om meldingen Microsoft servere blir litt tåpelig formulert.

Problemet dukker opp når du sier ja og installasjonen av den nye Messenger starter. Microsoft har gjennom alle år vært kritisert for å misbruke semi-monopolet Windows gir dem til å presse inn nye applikasjoner og bli store i nye markeder på bekostning av andre programvarehus. Det samme gjelder måten Internet Explorer følger med i Windows og så styrer brukerne til Microsofts hjemmesider og tjenester.

Microsoft har vært etterforsket og fått bøter i flere runder for sin monopolistiske opptreden. På mandag kommer EUs dom i krangelen om Microsoft ikke gir andre produsenter samme tilgang til alle spakene i Windows som deres egne programmer har.

Man skulle tro at Microsoft forsøkte å gå litt forsiktig i dørene og kanskje dempe de mest aggressive teknikkene. Men Microsoft demonstrerer igjen i dag morges for alle sine brukere at de hvert fall ikke er feige:

For når man skal lappe et sikkerhetshull og installerer ny, sikrere Messenger, misbruker Microsoft igjen muligheten til å snike inn fullstendig urelaterte opsjoner.

Bildet under dukker opp under installeringen og valgene er haket av - brukerne må selv fjerne dem. De to øverste valgene i bildet har med Messenger å gjøre, men de to andre handler om Internet Explorer.

Å lappe sikkerhetshull er ingen unnskyldning for at Microsoft til å prøve å få brukerne til å endre oppstartssiden i Internett Explorer eller bytte søkemotor, det har ikke noe med Messenger å gjøre.

Så lenge Microsoft fortsetter å blande sine roller på denne måte og viser så liten ydmykhet, vil nye rettssaker dukke opp og Microsoft vil tape dem. Dette stiller spørsmålstegn ved bot-størrelsen.

EU har bøtelagt Microsoft med til sammen 777,5 millioner euro i saken som skal avgjøres på mandag. Men saken har rullet og gått siden 2004. Når Microsoft fortsetter med taktikkene slik de gjør i dag, må man stille spørsmålstegn ved om selv så høye bøter ansees som en fornuftig kostnad i et regnestykke som likevel lønner seg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra